Найбільша у світі золотодобувна компанія Newmont купує конкуруючу Newcrest за $19 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Найбільша у світі золотодобувна компанія Newmont купує конкуруючу Newcrest за $19 млрд

Getty Images

Рада директорів австралійської Newcrest Mining одноголосно підтримала пропозицію свого американського конкурента Newmont про поглинання на суму 29 млрд австралійських доларів ($19 млрд), що відкриває шлях для найбільшої у світі золотодобувної компанії до посилення контролю над сектором, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рада директорів Newcrest рекомендує акціонерам проголосувати за поглинання, яке стане найбільшою угодою у секторі золота. За умови схвалення від акціонерів та регулюючих органів Newmont придбає Newcrest.
  • Угода зміцнить діяльність Newmont в Австралії, Канаді та Папуа Новій Гвінеї та потенційно викличе хвильовий ефект у галузі, оскільки дрібніші шахти, що належать обʼєднаному бізнесу, будуть згорнуті.
  • Newmont вперше звернулася до Newcrest із пропозицією у лютому, але отримала відмову. У квітні він підвищив свою ставку до 29,4 млрд австралійських доларів, що спонукало правління Newcrest передумати.
  • «Це створює провідний у галузі портфель із багаторічним профілем видобутку золота та міді у найсприятливіших гірничодобувних юрисдикціях світу», – сказав генеральний директор Newmont Том Палмервін.
  • Угода укладена на тлі зростання цін на золото майже до рекордно високого рівня через проблеми в банківському секторі, позиції Федеральної резервної системи США та невизначеність щодо стелі боргу США підвищили статус золота, повідомляє банк ANZ.
  • Палмер сказав, що комплексна перевірка виявила синергетичний ефект у розмірі $500 млн, якого компанія очікувала досягти протягом двох років після завершення угоди, а також можливості збільшити грошовий потік на $2 млрд за цей період.

Контекст

Згідно з розрахунками Refinitiv та Reuters, це злиття стане третьою за величиною угодою за участю австралійської компанії та третьою за величиною у світі у 2023 році.

Newmont заявила, що після закриття угоди загальний річний обсяг виробництва золота становитиме близько 8 млн унцій, при цьому понад 5 млн унцій золота видобуватимуть на 10 довгострокових та недорогих копальнях.

Компанії заявили, що угода має бути завершена у четвертому кварталі 2023 року.

Угода має воззʼєднати дві компанії майже через чверть століття. Компанія Newcrest зі штаб-квартирою в Мельбурні була заснована в 1960-х роках як австралійський підрозділ Newmont і відділена в 1990-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні