Категорія
Новини
Дата

Найбільша у світі золотодобувна компанія Newmont запропонувала конкуруючій Newcrest купити її за $17 млрд

Американська компанія Newmont, яка є найбільшою у світі золотодобувною компанією, подала заявку на купівлю всіх акцій свого австралійського конкурента Newcrest, яка оцінює меншу компанію в майже 24 млрд австралійських доларів ($17 млрд), пише Financial Times. Поки що це найбільша пропозиція про поглинання, про яку було оголошено цього року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цей крок може спровокувати торговельну війну за Newcrest, найбільшого золотовидобувача Австралії. Аналітики кажуть, що конкуренти, зокрема, канадські групи Barrick Gold та Agnico Eagle, також прагнуть консолідувати ринок. На тлі новини акції Newcrest зросли на 10% – до 24,74 австралійських доларів, досягнувши найвищого рівня із травня.
  • Згідно з даними Dealogic, пропозиція Newmont у розмірі 24 млрд австралійських доларів для Newcrest стане найбільшою угодою зі злиття та поглинання, оголошеною цього року, і значно перевершить угоду з придбання компанії з очищення води Evoqua за $7,5 млрд, оголошену технологічною групою Xylem минулого місяця.
  • В Newmont кажуть, що угода залежить від схвалення ради директорів Newcrest та регулюючих органів. Угода віддасть чотири з пʼяти найбільших золотих копалень Австралії під контроль однієї компанії і вимагатиме схвалення уряду Австралії.
  • Угода має воззʼєднати дві компанії майже через чверть століття. Компанія Newcrest зі штаб-квартирою в Мельбурні була заснована в 1960-х роках як австралійський підрозділ Newmont і відділена в 1990-му.

Контекст

Newcrest є ласим шматком для найбільших компаній золотодобувного сектора, вона має шахти в Австралії, Канаді та Папуа-Новій Гвінеї.

Newcrest заявила, що вже відхилила одну пропозицію як надто низьку, але не виключає взаємодії зі своїм більшим конкурентом. Newcrest, яку консультують JPMorgan та Gresham Advisory Partners, заявила, що розгляне нову пропозицію. Newmont консультують Bank of America, Centerview Partners та Lazard.

Нещодавно Всесвітня рада із золота (WGC) повідомила, що у 2022 році центральні банки по світу додали до своїх запасів колосальні 1136 т золота на суму близько $70 млрд, що набагато більше, ніж за будь-який рік з 1967-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні