Категорія
Новини
Дата

Найбільше у світі випробування чотириденного робочого тижня. Що показало дослідження в Ісландії

1 хв читання

У період з 2015-го по 2019 рік в Ісландії пройшло найбільше в світі випробування чотириденного робочого тижня. Дослідники представили результати, заявивши, що скорочення робочого часу мало «приголомшливий успіх», пише Independent.

Ключові факти

  • Участь в експериментальній програмі взяли понад 2500 осіб, що становить близько 1% працездатного населення Ісландії. Зокрема, офісні працівники, співробітники лікарень і соціальних служб.
  • Вони перейшли з 40-годинного робочого тижня на 35- або 36-годинний без зменшення заробітної плати.
  • Спільне дослідження аналітичного центру Autonomy у Великій Британії й Асоціації за стійкість і демократію (Alda) в Ісландії показав, що працівники, які брали в ньому участь, стали менш схильні до стресу й вигорання, а їхнє здоровʼя та баланс між роботою й особистим життям покращилися.
  • В результаті, за словами дослідників, продуктивність праці співробітників не змінилася або зросла.
  • Це призвело до того, що профспілки змушені були переглянути режим роботи, і тепер 86% робочої сили Ісландії або перейшли на коротший робочий день за таку саму оплату, або отримають на це право.

Контекст

Подібні випробування скорочення робочого часу також проводяться в інших країнах. У лютому уряд Іспанії ухвалив запровадження чотириденного робочого тижня. Експеримент триватиме три роки, в рамках якого компаніям пропонують фіндопомогу в разі добровільного переведення персоналу на 32-годинний трудовий тиждень зі збереженням зарплати. Також із грудня 2020 року гігант споживчих товарів Unilever у Новій Зеландії почав експеримент із тестування чотириденного робочого тижня.

Новозеландська страхова компанія Perpetual Guardian провела дослідження чотириденного трудового тижня, у якому робочі години скоротили з 37,5 до 30. Внаслідок чого не було виявлено зменшення продуктивності в офісних працівників при збереженні обсягу завдань. Результати цього дослідження не викликають здивування, враховуючи, що в компаніях деяких найпродуктивніших країн світу, таких як Норвегія, Данія, Німеччина та Нідерланди, співробітники працюють у середньому близько 27 годин на тиждень, зазначає Change Recruitment Group. Натомість Японія, де в компаніях персонал працює понаднормово, займає за продуктивністю праці 20-те місце з 35 країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні