Категорія
Новини
Дата

Вартість Meta знизилася на понад $65 млрд на тлі падіння продажів та зростання витрат

Інвестори втратили понад $65 млрд з ринкової капіталізації Meta у середу після того, як власник Facebook повідомив про зниження доходів ще на чверть і не зміг переконати інвесторів у тому, що великі ставки на метавсесвіт і штучний інтелект окупаються, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Акції Meta впали на 19%, оскільки найбільша у світі платформа соціальних мереж приєдналася до інших груп великих технологій, попередивши, що економічний спад завдає удару по її рекламному бізнесу, оскільки бренди менше витрачають на маркетинг.
  • Крім ширших макроекономічних проблем, Meta стикається з цілою низкою інших, включаючи зростаючу конкуренцію для Instagram з боку TikTok і труднощі з таргетингом та виміром реклами через зміни в політиці конфіденційності Apple.
  • Компанія заявила, що очікує виручку в поточному кварталі в діапазоні від $30 до $32,5 млрд порівняно з очікуваннями аналітиків у $32,2 млрд. За даними S&P Capital IQ, чистий прибуток у третьому кварталі впав на 52% – до $4,4 млрд. Тим часом виручка впала на 4% – до $27,71 млрд, що є найповільнішим темпом зростання з моменту виходу на біржу в 2012 році.
  • Засновник і виконавчий директор Meta Марк Цукерберг попередив, що компанія зіткнулася з «проблемами з доходами», але сказав, що «існують основи для повернення до сильнішого зростання доходів». Під час розмови з аналітиками він подвоїв свої найбільші ставки, включаючи розробку формату короткого відео, щоб конкурувати з TikTok та метавсесвітом. Він спробував запевнити інвесторів, що вкладення у ці галузі окупляться у довгостроковій перспективі.
  • «Я ціную терпіння і думаю, що ті, хто виявляє терпіння та інвестує в нас, зрештою будуть винагороджені», – сказав він, стверджуючи, що компанія виконує «провідну роботу» над метавсесвітом, який матиме «історичне значення».
  • «Meta хитається, коли справа доходить до поточного стану її бізнесу, – сказала аналітик Insider Intelligence Дебра Ахо Вільямсон. – Рішення Цукерберга зосередити свою компанію на майбутніх метавсесвітових перспективах відвернуло його увагу від сумних реалій сьогодення».
  • За оцінками компанії, загальні витрати на 2022 будуть перебувати в діапазоні від $85 до $87 млрд. Очікується, що витрати на 2023 рік становитимуть від $96 до $101 млрд, попри недавні спроби скоротити витрати і заморозити більшу частину найму.

Контекст

Наприкінці лютого Meta вилетіла з десятки найбільших компаній світу. Компанія Цукерберга опустилася з шостого на 11-те місце за ринковою вартістю після найбільшого місячного падіння за всю історію.

Нещодавно стало відомо, що Марк Цукерберг втратив $71 млрд статків з початку року через проблеми Meta. Статки Цукерберга наразі становлять $55,9 млрд. З початку року засновник Facebook скотився в рейтингу мільярдерів із шостого на 20-те місце. Це найнижча сходинка з 2014 року.

Після того як Цукерберг представив Meta і змінив назву компанії, справи погіршилися. Останні фінансові звіти були жахливими. Все почалося в лютому, коли компанія не зафіксувала зростання щомісячної кількості користувачів Facebook. Це спровокувало історичний обвал акцій Meta й обвалило статки Цукерберга на $31 млрд, що стало одним із найбільших одноденних падінь багатства в історії. Серед інших причин негараздів компанії – ставка на Reels в Instagram, зазначає Bloomberg. Конкуренція з TikTok не виправдала очікувань Цукерберга.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні