Ростислав Шурма /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

НАЗК склало протокол на заступника голови ОП Шурму за конфлікт інтересів. Посадовець назвав документ «юридично нікчемним»

Ростислав Шурма Фото надано пресслужбою

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало протокол за порушення вимог щодо запобігання конфлікту інтересів на заступника голови Офісу президента Ростислава Шурму. Йдеться про рішення, які могли створити умови для успішності бізнесу його брата, повідомила пресслужба НАЗК.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2022 році Шурма організував при Офісі президента Комітет електроенергетики. Як зазначило НАЗК, маючи приватний інтерес у вказаній сфері, Шурма не повідомив про наявний конфлікт інтересів та брав участь в обговоренні та прийнятті на засіданнях комітету рішень, які стосувалися його приватного інтересу.
  • НАЗК встановило, що рідний брат Ростислава Шурми Олег є кінцевим бенефіціарним власником семи компаній – виробників електроенергії з альтернативних джерел. А сам Ростислав Шурма з 2019-го до 2021 року входив до складу наглядової ради АТ ЗНВКІФ «Геліос», що є співзасновником трьох із семи компаній, зазначається у повідомленні НАЗК.
  • На липень 2022 року, коли відбулося перше засідання комітету під головуванням Ростислава Шурми, у ДП «Гарантований покупець» була суттєва заборгованість по розрахунках за електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, придбану у компаній Олега Шурми. Сума заборгованості перед останніми сукупно становила майже 254 млн грн, зазначило НАЗК.
  • За інформацією відомства, джерелом для розрахунку з указаними компаніями можуть бути кошти НЕК «Укренерго», що надходять ДП «Гарантований покупець» як оплата послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.
  • НАЗК вважає, що Ростислав Шурма на засіданнях комітету 23 серпня та 7 вересня 2022 року спонукав НЕК «Укренерго» та ДП «Гарантований покупець» підписати та затвердити у НКРЕКП акти приймання-передачі наданих послуг із збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел за січень, травень, липень, жовтень 2021-го та за лютий–червень 2022 року.
  • Прийняті на засіданнях комітету рішення мали вплив на задоволення приватного інтересу Ростислава Шурми, а саме – створення умов для успішності бізнесу брата за рахунок держкомпаній, вважає НАЗК.
  • Протокол щодо дій Ростислава Шурми скеровано до суду. У разі визнання його винним суд може призначити йому штраф.
НАЗК склало протокол на заступника голови ОП Шурму за конфлікт інтересів. Посадовець назвав документ «юридично нікчемним» /Фото 1
  • Доповнено. Коментуючи рішення НАЗК, Шурма назвав протокол «юридично нікчемним документом». «Єдина мета його складання – це дискредитація мене як керівника та нанесення шкоди моїй діловій репутації», – написав заступник голови ОП на своїй сторінці у Facebook.
  • «Сподіваюся, що після обрання нового керівництва на прозорому конкурсі, ця інституція почне боротися з корупцією, а не проїдати гроші платників податків і займатися політичним хайпом», – додав Шурма.

Контекст

Держпідприємство «Гарантований покупець» у січні–травні виплатило 367 млн грн за виробництво електроенергії сонячним електростанціям на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, писав Forbes.

Резонансу ця тема набула після публікації розслідування Bihus.Info 17 серпня. Серед компаній, які отримували виплати за зеленим тарифом на окупованих територіях: сонячні станції «КД Енерджі 2», «Нацпрод», «Відновлювальна Енергія Запоріжжя», «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС». Ці компанії, за даними журналістів, повʼязані з Ростиславом Шурмою. 

«Співвласником «КД Енерджі 2» і «Відновлювальна Енергія Запоріжжя» є брат посадовця ОП Ростислава Шурми Олег Шурма. Станція «Нацпрод» також згадується серед реалізованих проєктів на корпоративному сайті, де зібрані зелені проєкти Олега Шурми та партнерів, – йдеться в розслідуванні. – Співвласником «Грін Енерджі Токмак» і «Грандпауєр ЛЛС» є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною».

У жовтні минулого року нардеп Ярослав Железняк повідомив у телеграм-каналі, що група народних депутатів раніше подала заяву в НАЗК щодо перевірки наявності конфлікту інтересів у заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми при здійсненні ним службових повноважень. 

НАЗК тоді відповіло, що наразі «здійснюється моніторинг та контроль за виконанням заступником керівника ОП Шурмою актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, під час якого буде досліджено дотримання ним вимог ст. ст. 22, 28 закону («Про запобігання корупції»)».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні