НБУ оголосив проєкт Power Banking. Як працюватимуть банки в умовах блекаутів /Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

НБУ оголосив проєкт Power Banking. Як працюватимуть банки в умовах блекаутів

Анна Наконечна

Національний банк разом із банками втілює проєкт Power Banking – периметр, побудований на базі чергових банківських відділень, які працюватимуть в умовах тривалої відсутності електропостачання. Про це йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В Нацбанку пояснили, що чергові відділення забезпечуються всім потрібним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою. 
  • Організована також безперебійна робота контактних центрів НБУ і банків для інформування клієнтів про місце розташування і графік роботи чергових відділень тощо. 
  • Крім того, НБУ звернувся до банків з ініціативою щодо запровадження «банкоматного національного роумінгу». Він передбачає встановлення єдиних розширених лімітів та скасування додаткових комісій на зняття готівки власниками карток інших банків у банкоматах. 
  • У Нацбанку вважають, що це розширить можливості доступу громадян до власних коштів. Найбільші банки вже долучилися до цієї ініціативи. 
  • Водночас підвищено окремі вимоги до банків, які, зокрема, стосуються визначення в кожному регіоні переліку чергових відділень (щонайменше 35% відділень), інформування клієнтів щодо режиму роботи банків та підвищення заходів безпеки банківських операцій, включно з готівковими операціями.
  • Наведені зміни внесено постановою НБУ від 5 грудня 2022 року № 239, що набула чинності з дня її опублікування, тобто з 5 грудня.

Контекст

Раніше в інтервʼю Forbes голова НБУ Андрій Пишний повідомив, що Нацбанк веде перемовини з банками про створення національної мережі з близько 1000 відділень із резервними джерелами енергопостачання, яка буде доступна для використання всіма системно-важливими банками та працівниками НБУ.

Пишний зазначив, що однією з перших реакцій банківської системи на перебої з електропостачанням після російських атак було запровадження Ощадбанком та Приватом «національного роумінгу» карток. Це однакові тарифи для всіх карток, незалежно від того, чий ви клієнт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні