Категорія
Новини
Дата

НБУ оцінив у $800 млн на місяць ризики зупинки «зернового коридору» й обмеження агроекспорту

Проблеми «зернового коридору» й обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами може коштувати Україні до $800 млн на місяць. Про це йдеться в новому інфляційному звіті Національного банку. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нацбанк вважає, що ризик припинення або ускладнення роботи «зернового коридору» посилився. Крім того, проблемою є обмеження українського імпорту агропродукції в низці європейських країн. Це може погіршити перспективи експорту сільськогосподарської продукції та зменшити валютні надходження, попереджає регулятор.
  • За розрахунками НБУ, у разі продовження обмежень західними сусідами валютні надходження знизяться на $270 млн на місяць. А непродовження роботи «зернового коридору» обійдеться економіці у $290 млн на місяць. Якщо ж одночасно здійсняться обидва ризики, втрати становитимуть $800 млн на місяць. 
  • Цей прогноз враховує часткову переорієнтацію на альтернативні шляхи поставок. Якщо виникнуть проблеми з експортом агропродукції, це сприятиме зменшенню продовольчої інфляції всередині України, бо збільшиться пропозиція на внутрішньому ринку, йдеться у матеріалах НБУ.
  • «Але це ускладнить діяльність аграріїв та може змусити їх зменшувати посіви, що негативно відобразиться в подальшому на економічній активності та підвищить тиск на обмінний курс», – наголосили в Нацбанку.

Контекст

Починаючи з 15 квітня, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України.

У відповідь на так звану агрокризу Єврокомісія запропонувала низку заходів щодо стабілізації ринку на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства 25 квітня. Болгарія скасує свою заборону з дати, коли заходи ЄС набудуть чинності, йдеться у повідомленні.

Заходи включають фінансовий пакет для підтримки фермерів у розмірі €100 млн та активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Найближчим часом має відбутися зустріч щодо продовження угоди «зернового коридору», попередня домовленість діє до 18 травня. Росія вже заважає проходженню українських суден, заявляючи, що чорноморська зернова ініціатива шкодить російському агроекспорту. 

1 травня було проведено лише пʼять інспекцій з 11, за даними Міністерства інфраструктури. У черзі було 89 суден, з яких 64 прямують до українських портів під навантаження продовольством. Кількість успішно перевірених на вхід інспекцій стала критично малою – 1–2 на день. Як працює «зерновий коридор» напередодні перемовин, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні