Категорія
Новини
Дата

НБУ помʼякшив вимоги до контролю за банківськими операціями політиків

Національний банк унормував окремі питання щодо застосування ризик-орієнтованого підходу банків до клієнтів – політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs), які раніше містилися в рекомендаційних листах. Відповідна постанова №74 від 15 червня набрала чинності з 17 червня, йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Банки мають відійти від формального підходу до встановлення рівня ризику РЕРs. У кожному окремому випадку присвоєння банком будь-якого рівня ризику PEPs має бути належним чином обґрунтовано, йдеться у пресрелізі НБУ. 
  • В НБУ вважають, що такий підхід сприятиме запобіганню встановлення банками необґрунтованого рівня ризику та безпідставній відмові таким клієнтам в обслуговуванні. 
  • НБУ також пом’якшив окремі норми в частині заходів щодо джерел статків (багатства) РЕРs і джерел коштів, пов’язаних з їх фінансовими операціями. Підвищено ліміти на обсяги фінансових операцій за всіма рахунками PEPs, відкритими в банку, з 200 000 грн за квартал до 400 000 грн за місяць, що є однією з умов для невжиття заходів з установлення джерел статків (багатства) РЕРs. 

Контекст

Для всіх банків є категорія клієнтів, яких вони за замовчуванням відносять до високоризикових. Ця категорія називається PEPs, або «політично значущі особи» (Politically Exposed Persons). 

PEPs – особи, які займають важливі державні посади. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо. 

У світі є країни з недостатньо розвиненими демократичними основами, високим рівнем корупції та підкупу чиновників. Саме тому були впроваджені особливі підходи до фінмоніторингу операцій клієнтів, які обіймають/обіймали певні державні посади. 

Про проведення великих фінансових операцій державним діячам варто подумати заздалегідь. Краще попередньо повідомити свій банк про заплановану операцію на велику суму, щоб уникнути підозр.

Відповідно до закону порушення вимог щодо належної перевірки та виявлення PEPs передбачає накладення штрафу до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 204 000 грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні