Категорія
Новини
Дата

НБУ пояснив вибір дати для переходу до гнучкого курсу

НБУ свідомо планував оголосити про перехід до гнучкого курсу саме у понеділок, щоб мати змогу контролювати ситуацію на ринку в наступні чотири дні до перших вихідних, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Ніколайчука, НБУ під час обрання дати для переходу орієнтувався на передумови та забезпечення їхньої сталості. «Мені здається, що ми можемо почуватися досить впевнено», – додав він, пояснивши, що нині інфляція стрімко знижується і вже опустилася нижче 10%, а рівень міжнародних резервів два місяці перебуває на рівні понад $40 млрд.
  • «І за процентними ставками ми бачимо досить хорошу картинку, незважаючи на початок циклу пом’якшення монетарної політики», – зазначив він. 
  • Ставки за депозитами та ОВДП залишаються досить привабливими з огляду на очікувані рівні інфляції.
  • «Ми свідомо планували оголосити про це рішення саме у понеділок, щоб мати можливість контролювати ситуацію на ринку в наступні чотири дні до перших вихідних», – сказав він.
  • Водночас фактор початку чи кінця місяця не мав суттєвого значення. «Справді, на початку місяця відкриваються нові ліміти для покупки валюти населенням. Однак, на нашу думку, це тимчасовий фактор, який не надто впливає на ситуацію з чистим попитом чи готівковим курсом», – пояснив заступник голови НБУ.
  • На запитання, чому НБУ перейшов до гнучкого курсу зараз, а не, наприклад, влітку, коли готівкова гривня зростала, Ніколайчук відповів, що з огляду на макроекономічні передумови «зараз ми знаходимося в кращій ситуації». 
  • Зокрема, на початку літа інфляція все ще була вищою за 10%. За міжнародними резервами – у липні було досягнуто історично найбільшого значення (понад $40 млрд) і знаходилися вище цього рівня у серпні.
  • Також НБУ потрібно було пересвідчитися, що відсоткові ставки, які комерційні банки підвищили за своїми депозитами, не почнуть одразу реагувати на поступове ослаблення монетарної політики.
  • «Тож, ми працювали над створенням додаткових буферів, які дозволили б нам переходити до гнучкого курсу з позиції сили. Також потрібно було провести підготовчу роботу як з операційної, так і з комунікаційної точки зору», – заявив він.

Контекст

НБУ оголосив про перехід з 3 жовтня до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. У Нацбанку наголосили, що керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24.02.2022 р. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, пояснив регулятор. Що саме змінив Нацбанк і чи слід очікувати паніки на валютному ринку, читайте в матеріалі Forbes.

НБУ вперше з 23 лютого 2022-го почав публікувати довідковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку.

На 4 жовтня НБУ встановив офіційний курс гривні на рівні 36,59 грн/$. Це на 2 копійки вище від фіксованого курсу, який діяв з кінця липня минулого року (36,57 грн/$).

Чистий попит на валюту зріс у перший день гнучкого курсу, надалі він поступово згасатиме, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. Обсяги торгів були близькими до $600 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні