Чи був ажіотаж? Україна пройшла перший день без фіксованого курсу – гривня залишилася стабільною. Як валютний ринок сприйняв перехід НБУ до «керованої гнучкості» /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Чи був ажіотаж? Україна пройшла перший день без фіксованого курсу – гривня залишилася стабільною. Як валютний ринок сприйняв перехід НБУ до «керованої гнучкості»

Getty Images

Після 19 місяців життя з фіксованим курсом гривні 2 жовтня НБУ оголосив про перехід до «керованої гнучкості курсу». Тож 3 жовтня стало першим тестом для Нацбанку і ринку загалом. Підсумок – попит населення зріс, але курс як на міжбанку, так і готівковому ринку залишається стабільним. Як минув перший день війни без фіксованого курсу?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Перший день після скасування Нацбанком режиму фіксованого курсу долара пройшов з помітним підвищенням попиту на валюту на міжбанку та в роздрібних обмінниках. Втім значного ослаблення гривні, як і обіцяв НБУ, не сталося.

Вже наприкінці дня 3 жовтня ажіотаж, що виник після рішення Нацбанку перейти до «керованої гнучкості» курсу, схоже, спав.

Що відбувалося на валютному ринку у перший день за нових умов?

Як валютний ринок пройшов перший день «керованої гнучкості» від НБУ

Ключовий ефект від рішення НБУ – вперше за часи повномасштабного вторгнення офіційний курс гривні змінився не адміністративно рішенням регулятора, а за підсумками торгів на міжбанку. Зміна виявилася незначною – мінімальне зростання з 36,56 грн/$ до 36,59 грн/$.

Торги на міжбанку відкрилися зранку курсом 36,934 грн/$ (продаж) та 36,569 грн/$ (купівля). Та під кінець дня спред між купівлею та продажем звузився, а самі курси змістилися на рівні 36,65 грн/$ та 36,61 грн/$ відповідно.

Обсяг торгів на міжбанківському ринку при цьому суттєво збільшився. «Збентеженість бізнесу обумовила значне зростання заявок на купівлю валюти, – повідомляє директор департаменту контролю ліквідності та цінних паперів Кредобанку Сергій Кучерявий. – За нашими оцінками, обсяг угод на міжбанку виріс на 30% та складе близько $600 млн».

Хоч для населення на валютному ринку по суті нічого не змінилося (НБУ не обмежував ціноутворення роздробу, на відміну від міжбанку), попит зріс і у готівковому сегменті, зазначає директор і співвласник однієї з найбільших мереж обмінників «Альфа-Інвест Груп» Володимир Січовий. У першій половині дня, 3 жовтня, попит збільшився на 30%, але далі почав вщухати, пояснює він. «Хто хотів купити [реагуючи на рішення НБУ], купив, а далі попит зник», – каже Січовий.

Якщо 2 жовтня медіана продажу в обмінниках становила 38,15 грн/$, то вже 3 жовтня вона зросла до 38,35 грн/$. Надалі Січовий прогнозує зниження роздрібного курсу від поточного рівня, адже на міжбанку гривня залишається стабільною.

Чи був ажіотаж у банках. Що кажуть у mono, Sense Bank та Райффайзені

Forbes звернувся до девʼяти банків із запитанням щодо зростання попиту на валюту від клієнтів. У пресслужбах Ощадбанку та Укргазбанку заявили, що не бачать суттєвого зростання попиту на валюту. У ПриватБанку відмовилися від коментарів, Укрексімбанк, ПУМБ та УкрСиббанк на момент публікації не надали відповіді.

Sense Bank зафіксував 2 жовтня зростання купівлі валюти в мобільному додатку у 3,5 раза. Під депозит купівля валюти в додатку цього дня зросла вдвічі. Пік зростання банк фіксував саме у понеділок ввечері – одразу після оголошення рішення НБУ щодо скасування фіксованого курсу.

«Кількість заявок на купівлю валюти на міжбанку з подальшим розміщенням під депозит зросла більш ніж у 2 рази за сьогодні порівняно з минулим тижнем», – підтверджує директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

Monobank після новин від НБУ продав $7,2 млн на тримісячні депозити та $10,8 млн на карти, що в чотири рази більше, ніж у середньому за попередні дні, написав у Telegram співзасновник monobank Олег Гороховський. «А сьогодні зранку попит звичайний, найнервовіші скупилися і все, сподіваюсь», – додав він.

Зростання бачить і Райффайзен Банк. «Продаж валюти збільшився як в касах, так і в «онлайн» під депозити – приблизно в 4-6 разів», – йдеться в письмовому коментарі пресслужби банку. Там поточнили, що йдеться як про вчорашній вечір, так і про 3 жовтня. 

Попри зростання попиту в низці банків, банківський курс залишається нижчим за ринок обмінників (37,6 грн/$ – 38,3 грн/$). Зокрема, в Sense Bank зазначили, що в них безготівковий курс не змінився, а готівковий навіть знизився на 20 копійок.  

У «Райфі» також курс не змінився, хоча попит зріс у рази. «НБУ бере активну участь у торгах, підтримуючи гривню», – пояснили у пресслужбі банку.

Скільки валюти продав НБУ у перший день «керованого курсу», який означає готовність регулятора компенсувати дефіцит валюти та згладжувати надмірні коливання курсу? «НБУ продав стільки, скільки потрібно, щоб задовольнити цей попит», – написав увечері 3 жовтня у Facebook голова Нацбанку Андрій Пишний. 

Він запевнив, що зростання попиту було очікуваним для регулятора, оскільки валютний ринок намагається «протестувати рішучість НБУ». «Переконаний, що, коли ринок зрозуміє, що НБУ не планує відпускати гривню у вільне плавання, інтервенції поступово стабілізуються, – додав Пишний. – Коливання курсу будуть, але в обидва боки і дуже несуттєві».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні