Категорія
Новини
Дата

НБУ виступає за зміну програми кредитування «5-7-9%», зокрема і щодо компенсації процентної ставки банкам

Державна програма «Доступні кредити під 5-7-9%» повинна змінитись і сфокусуватись на інвестиційних проєктах, вважають у Національному банку. Про це в ефірі проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти   

  • Програма «5-7-9%» довела свою ефективність під час криз, зокрема під час пандемії і першої фази війни, але зараз вона створює значні фіскальні ризики для держфінансів, зазначив Ніколайчук. 
  • Для адаптування програми під поточні умови треба спрямувати основні її обсяги на інвестиційні проєкти, а не на обігові кошти, як це відбувається зараз, вважають в НБУ. Фінансування обігових коштів варто залишити лише для певних вразливих категорій бізнесу, як-от підприємства неподалік зони бойових дій або критичні виробництва, уточнив Ніколайчук. 
  • «Також варто відкалібрувати дизайн програми й з точки зору компенсації, яку отримують банки, – зазначив заступник голови НБУ. – На нашу думку, певною мірою ця програма зараз субсидує і банки через компенсацію достатньо високої процентної ставки». 
  • Таке переформатування «5-7-9%» має призвести до зменшення її обсягів, щоби вона могла вкластись у ті кошти, що передбачені на неї у бюджеті – цьогоріч це 18 млрд грн, підсумував він. 

Контекст  

Через великий розмір програми «5-7-9%» у держави не вистачає коштів на покриття всіх пільгових процентів, тому Фонд розвитку підприємництва (ФРП) на початок 2024 року заборгував банкам 7 млрд грн

Через це уряд розглядає варіанти переформатування програми, сфокусувавши її на окремих напрямах. Нова концепція має зʼявитись у березні, очікувала директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

Детальніше про проблеми «5-7-9%» читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні