Категорія
Новини
Дата

Держава заборгувала банкам понад 7 млрд грн компенсацій за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Через брак коштів у бюджеті держава близько п’яти місяців не виплачує банкам компенсації процентів за держпрограмою «Доступні кредити 5-7-9%». На початку року борг досягнув 7 млрд грн, ідеться в редакційній статті Forbes Ukraine

Ключові факти 

  • Про припинення виплат розповіли четверо банкірів та один урядовець на умовах анонімності (вони не уповноважені на офіційні коментарі). Сума боргу – 7 млрд грн на початок року, повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.  
  • Враховуючи значні труднощі з бюджетом через затримку міжнародної допомоги, у січні Мінфін проводив лише пріоритетні видатки. Тож борг перед банками продовжує накопичуватись. 
  • На 181-й день прострочки (шість місяців) банки могли вимагати покриття цих процентів від підприємців – учасників програми «5-7-9». Тому уряд змінив правила і збільшив цей термін до девʼяти місяців. 
  • Також уряд розглядає зміну дизайну програми «5-7-9», зокрема, щоб сфокусувати її на окремих напрямках. 

Контекст 

За час воєнного стану в межах програми «Доступні кредити 5-7-9%» банки видали 46 240 позик на суму 185,9 млрд грн. Загалом від старту програм у лютому 2020-го бізнес отримав 81 062 кредити на 275,5 млрд грн. 

Та поступово програма «5-7-9» стає надто великою та починає непокоїти міжнародних кредиторів України. Тож у меморандумі з МВФ з’явився пункт щодо зміни дизайну програми. Зокрема, наприкінці грудня уряд змінив відповідну постанову, аби сфокусувати пільгові кредити виключно на мікро-, малих та середніх підприємствах.  

Нова концепція «5-7-9» має зʼявитися наприкінці лютого – у березні, розповіла директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні