Категорія
Новини
Дата

НБУ вслід за Мінфіном і депутатами просить FATF позбавити РФ членства і включити агресора до чорного списку

Національний банк України закликав Міжнародну групу з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) на засіданні 18–21 жовтня 2022 року виключити РФ з переліку країн-членів FATF і внести країну-агресора до чорного списку. Про це йдеться у зверненні до FATF за підписом голови НБУ Андрія Пишного.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НБУ просить розглянути питання щодо виключення РФ з переліку країн-членів FATF, звернення до регіональних органів за зразком FATF з вимогою припинити членство РФ та позбавити її статусу спостерігача в цих органах, а також включити РФ до чорного списку FATF.
  • Як зазначається у зверненні, ці рішення мають бути ухвалені у відповідь на порушення РФ «основоположних принципів міжнародного права», внаслідок яких виникли істотні загрози безпеці та цілісності фінансової системи світу. 
  • Дії РФ прямо свідчать про порушення заборон фінансування тероризму та режиму нерозповсюдження зброї масового ураження, заявляють в НБУ. 
  • «Росія продовжує здійснювати безпрецедентну за своєю жорстокістю злочинну воєнну агресію проти України, її суверенітету та територіальної цілісності… РФ продовжує геноцид українців, ядерним шантажем тримає в заручниках увесь світ…», – йдеться у зверненні.
  • В НБУ наголосили, що фінансова система Росії функціонує в умовах постійного впливу корупції, організованої злочинності, використання злочинних схем з метою відмивання злочинних доходів, зокрема із залученням банків інших держав.  
  • FATF вже визнала, що дії уряду РФ суперечать основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов’язань. Однак Росія досі зберігає свій вплив на діяльність групи шляхом реалізації права на участь у засіданнях, отримання доступу до всіх документів та впливу на FATF під час ухвалення рішень.
  • «Членство держави-терориста у FATF ставить під сумнів репутацію цієї організації, створеної на основі принципів міжнародного співробітництва та взаємної довіри», – зазначається у зверненні. 

Контекст

У травні цього року міністр фінансів Сергій Марченко звернувся до країн-членів та спостерігачів FATF з проханням внести Росію до чорного списку та виключити її з FATF. 

У серпні Верховна Рада закликала членів FATF виключити зі свого складу Росію та включити країну-окупанта до чорного списку організації. За відповідне звернення проголосувало 305 народних депутатів.

Чорний список FATF – це перелік юрисдикцій із високим рівнем ризику. Включення країни до чорного списку ускладнює співпрацю бізнесу країни, який потрапив до нього, з іноземними контрагентами. Операції такої країни ретельно перевіряються. Іноді банки відмовляються від транзакцій через небажання отримати додаткові запитання від органів контролю. Такий крок також не дасть змоги оминути міжнародні санкції через наявні лазівки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні