Категорія
Новини
Дата

Недостатня фінансова підтримка України загрожує всій Європі. Марченко попередив про «діру» в $29 млрд

Недостатня фінансова допомога від партнерів у 2024-му призведе до негативних економічних наслідків не тільки для України, а й для всієї Європи. Про це в інтервʼю Politico сказав міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, Україні загрожує «діра» у $29 млрд без подальшої підтримки з боку союзників. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Збереження макроекономічної стабільності є досить важливим, тому що крім війни у ​​нас буде економічна криза. Якщо в Україні буде криза, ви матимете побічні ефекти в ЄС», – сказав Марченко.
  • За його словами, внутрішні доходи держбюджету в повному обсязі спрямовуються на військову кампанію, водночас кошти міжнародних донорів фінансують найбільш нагальні соціальні та гуманітарні бюджетні потреби.
  • Міністр фінансів заявив, що Україна відкрита для обговорення подальших реформ, але попередив, що допомога потрібна терміново. 
  • «Ми готові обговорювати, але ми не готові до того, що це може призвести до затримки надання підтримки Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року», – наголосив Марченко.
  • Він також попросив союзників направити в Україну близько $300 млрд російських активів, заморожених країнами G7 на початку війни. «Це пріоритет номер один для України – спрямувати російські заморожені активи для відновлення України», – сказав міністр фінансів. 

Контекст

Допомога ЄС Україні закінчується в грудні. Єврокомісія пообіцяла виділити €50 млрд на наступні чотири роки, але Угорщина та Словаччина виступили проти подальшого фінансування Києва, посилаючись на занепокоєння корупцією. 

Ситуація також ускладнюється спротивом деяких республіканців у Конгресі США щодо подальшої допомоги Україні, яку пропонує адміністрація Джо Байдена.

4 листопада, виступаючи в Києві, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла до кінця року знайти рішення щодо залучення прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для відбудови України.

ЄС від початку війни в Україні заморозив активи російського Центрального банку на понад €200 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року. ЄС також заморозив понад €24 млрд активів, які належать підсанкційним росіянам і російським компаніям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні