Категорія
Новини
Дата

Угорщина та Словаччина виступили проти допомоги Україні на €50 млрд від ЄС – Politico

Угорщина та Словаччина під час саміту ЄС у Брюсселі виступили проти виділення Україні пакету допомоги у розмірі €50 млрд. Про це пише Politico, посилаючись на проінформоване дипломатичне джерело. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прем’єр Угорщини Віктор Орбан перед зустріччю заявив, що підтримка України з боку ЄС «не працює».
  • Словацький премʼєр Роберт Фіцо послався на проблеми корупції в Україні, зазначив співрозмовник видання.
  • Водночас голова Європейської ради Шарль Мішель сказав, що на зустрічі «було досягнуто загального консенсуса» щодо перегляду довгострокового фінансового плану ЄС. Він сподівається, що питання вдасться вирішити до кінця року.

Контекст

Йдеться про програму допомоги Україні на наступні чотири роки, яку Брюссель планує затвердити в рамках зміни бюджету ЄС на період із 2024 по 2027 рік. Її схвалення потребує підтримки всіх 27 країн–учасниць обʼєднання.

3 жовтня Європейський парламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

На початку жовтня стало відомо, що Угорщина запропонувала державам–членам ЄС розділити допомогу Україні. Уряд Орбана вважає, що на цьому етапі Україні буде достатньо €25 млрд підтримки. За словами джерела, знайомого з перебігом обговорень, одночасно з зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана помʼякшитися, ЄС може розблокувати майже €13 млрд фінансування для Угорщини цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні