Категорія
Новини
Дата

Німеччина хоче відмовитися від нафти з РФ незалежно від рішення ЄС – Bloomberg

Німеччина планує припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року, навіть якщо Європейський Союз не погодить повне ембарго на постачання нафти з РФ у наступному пакеті санкцій, пише Bloomberg із посиланням на джерела в німецькому уряді.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца просунувся в пошуку альтернативних постачальників нафти та укладання угод із ними, кажуть анонімні чиновники. Німецька влада вважає, що зможе вирішити логістичні проблеми з поставками нафти протягом шести-семи місяців. Які країни допоможуть Німеччині покрити дефіцит, джерела в уряді не повідомили.
  • Німецька влада наразі намагається вирішити проблему наповнення нафтою ключового нафтопереробного заводу (НПЗ) у Шведті. Він найбільше залежить від російської нафти, яка поставляється трубопроводом «Дружба».
  • НПЗ у Шведті постачає пальне до аеропорту Берліна, на столичні АЗС та на території землі Бранденбург. 
  • Наразі уряд розглядає можливість постачання нафти на НПЗ через порт Росток на німецькому узбережжі Балтійського моря, пише видання. Проте старий трубопровід, що зʼєднує Росток та Шведт, може покрити лише близько 60% потужності заводу. Трубопровід потрібно модернізувати. 
  • Німеччина готує законодавчі ініціативи, які дозволять позбавити «Роснефть» контролю над НПЗ у Шведті.
  • Також пальне для берлінського аеропорту може бути поставлене з іншого НПЗ у Баварії, зазначає Bloomberg. 
  • За даними, Мінекономіки ФРН, частка Росії у споживанні нафти Німеччиною вже знизилася до 12% із приблизно 35% на початок вторгнення РФ в Україну. 

Контекст

Запровадження санкцій ЄС потребує схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд премʼєрміністра Угорщини Віктора Орбана блокує його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Нафтове ембарго потрібно запроваджувати в «акуратний спосіб», щоб дати час ЄС знайти альтернативних постачальників та мінімізувати вплив санкцій на ринки, заявляла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Відмова від нафти й очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року, наголошувала вона.

ЄС розглядає можливість грошової компенсації Угорщині за підтримку шостого пакету санкцій проти РФ, який передбачає поступову відмову від імпорту російської нафти, повідомляло Politico з посиланням на європейських чиновників.

Голови МЗС Євросоюзу зустрінуться в Брюсселі 16 травня, щоб обговорити шостий пакет санкцій. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель сумнівається, що глави МЗС країн ЄС на зустрічі в понеділок схвалять рішення щодо ембарго на російську нафту, оскільки низка країн ЄС не підтримує цього заходу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні