Категорія
Новини
Дата

Німеччина планує скоротити допомогу Україні вдвічі у 2025 році – Reuters

1 хв читання

У 2025 році Німеччина виділить на військову допомогу Україні €4 млрд, що вдвічі менше, ніж у 2024-му. Про це пише Reuters з посиланням на урядовий проєкт бюджету. 

Німеччина з початку повномасштабного вторгнення – один з найбільших донорів України. Загалом з початку великої війни Київ отримав від Берліна €32 млрд всебічної допомоги.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі 

  • Після кількох місяців суперечок уряд Німеччини мав затвердити бюджет на 2025 рік 17 липня.
  • З початку вторгнення РФ в Україну канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про «Zeitenwende» («історичний поворотний момент»), що передбачає створення спецфонду у розмірі €100 млрд для модернізації армії та досягнення контрольного показника НАТО з витрат на оборону, еквівалентного 2% від ВВП.
  • Бюджет на 2025 рік містить середньострокове фінансове планування до 2028 року, коли має закінчитися спеціальний фонд збройних сил, необхідний для досягнення мінімальних цілей витрат НАТО.
  • У 2028 році в регулярному бюджеті очікується дефіцит у €39 млрд, а для досягнення мети НАТО без спецфонду буде потрібно €28 млрд, повідомили співрозмовники агентства в міністерстві фінансів. За їхніми даними, у 2026 та 2027 роках буде дефіцит фінансування у розмірі €13 млрд.

Контекст

Раніше канцлер Шольц закликав країни ЄС надати більше підтримки Україні у 2024 році. Німеччина, яка є найбільшим донором України після США, продовжить надавати військову допомогу «стільки, скільки буде потрібно», наголошував він. Але, за словами Шольца, одного лише внеску Німеччини недостатньо.

На початку лютого 2024 року країни ЄС домовилися про виділення Україні фінансової допомоги в розмірі €50 млрд у межах бюджету ЄС. Лідери країн ЄС планують щорічно обговорювати план економічної допомоги Україні, а за необхідності переглянути його за два роки.

Німеччина від початку повномасштабної війни РФ проти України надала українському уряду близько €32 млрд всебічної допомоги, заявляла в інтервʼю «Укрінформу» міністерка економічного співробітництва та розвитку ФРН Свенья Шульце.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд