Категорія
Новини
Дата

Брюссель підготував два варіанти обмеження цін на російський газ – Financial Times

1 хв читання

Єврокомісія пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише Financial Times із посиланням на документ. Один із них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони в залежності від балансу газу та ризиків.

Ключові факти

  • Перший варіант передбачає введення граничної ціни на газ, яка діятиме на всій території ЄС, або створення єдиної компанії, яка займатиметься закупівлею газу в Росії. Мінус такого сценарію – можливий форс-мажор у контрактах із «Газпромом» та посилення «геополітичної напруги», зазначають в Єврокомісії.
  • Другий варіант передбачає поділ країн Євросоюзу на «червону» та «зелену» зони, виходячи з балансу газу в кожній із країн та ризиків перебоїв із постачанням.
  • У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної зони». Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.
  • «Путін використовує енергію як зброю, скорочуючи постачання та маніпулюючи нашими енергетичними ринками», – написала президент комісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter. «Він зазнає невдачі. Європа переможе».

Контекст

У пʼятницю «Газпром» зупинив газопровід «Північний потік» нібито через витік мастила на одному з агрегатів турбіни Siemens Energy Trent 60, що, на думку монополії, створює ризики вибуху або пожежі. Це остання турбіна, що працює на компресорній станції «Портова», яку «Газпром» відправив на техобслуговування з 31 серпня по 2 вересня, пише «Коммерсантъ». 

У «Газпромі» стверджують, що, за даними Siemens, повне усунення витоку мастила можливе лише в умовах спеціалізованого ремонтного підприємства. У Siemens Energy у відповідь повідомили, що витік мастила не є технічною причиною для зупинки турбіни.

Водночас в ЄС планують розглянути спеціальні заходи для стримування різкого зростання цін на енергоносії після зупинки основного маршруту постачання газу в Європу.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн 5 вересня повідомила, що ЄК готує пропозиції, спрямовані на обмеження максимальної вартості російського газу, що надходить до ЄС трубопроводами. За її словами, ця частина пакету заходів покликана допомогти споживачам в ЄС впоратися з високими цінами на енергоносії.

Викопне паливо продовжує поповнювати бюджет Росії через високі ціни. Країна-агресорка заробила €158 млрд від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні