Категорія
Новини
Дата

Брюссель підготував два варіанти обмеження цін на російський газ – Financial Times

Єврокомісія пропонує два варіанти обмеження цін на газ із Росії, пише Financial Times із посиланням на документ. Один із них передбачає запровадження граничної ціни на російський газ, інший – ділить країни на «червону» та «зелену» зони в залежності від балансу газу та ризиків.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Перший варіант передбачає введення граничної ціни на газ, яка діятиме на всій території ЄС, або створення єдиної компанії, яка займатиметься закупівлею газу в Росії. Мінус такого сценарію – можливий форс-мажор у контрактах із «Газпромом» та посилення «геополітичної напруги», зазначають в Єврокомісії.
  • Другий варіант передбачає поділ країн Євросоюзу на «червону» та «зелену» зони, виходячи з балансу газу в кожній із країн та ризиків перебоїв із постачанням.
  • У «червоній» зоні ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної зони». Мінусом цього варіанта в Брюсселі назвали складнощі в організації.
  • «Путін використовує енергію як зброю, скорочуючи постачання та маніпулюючи нашими енергетичними ринками», – написала президент комісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter. «Він зазнає невдачі. Європа переможе».

Контекст

У пʼятницю «Газпром» зупинив газопровід «Північний потік» нібито через витік мастила на одному з агрегатів турбіни Siemens Energy Trent 60, що, на думку монополії, створює ризики вибуху або пожежі. Це остання турбіна, що працює на компресорній станції «Портова», яку «Газпром» відправив на техобслуговування з 31 серпня по 2 вересня, пише «Коммерсантъ». 

У «Газпромі» стверджують, що, за даними Siemens, повне усунення витоку мастила можливе лише в умовах спеціалізованого ремонтного підприємства. У Siemens Energy у відповідь повідомили, що витік мастила не є технічною причиною для зупинки турбіни.

Водночас в ЄС планують розглянути спеціальні заходи для стримування різкого зростання цін на енергоносії після зупинки основного маршруту постачання газу в Європу.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн 5 вересня повідомила, що ЄК готує пропозиції, спрямовані на обмеження максимальної вартості російського газу, що надходить до ЄС трубопроводами. За її словами, ця частина пакету заходів покликана допомогти споживачам в ЄС впоратися з високими цінами на енергоносії.

Викопне паливо продовжує поповнювати бюджет Росії через високі ціни. Країна-агресорка заробила €158 млрд від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні