Категорія
Новини
Дата

NovaPay в процесі отримання фінансової ліцензії у Європі

Фінансова компанія NovaPay, що входить до групи компаній «Нова пошта», подала заявку на отримання європейської ліцензії Electronic money institution (EMI), повідомив співзасновник «Нової пошти» Вячеслав Климов у кулуарах Саміту експортерів Forbes Ukraine, пише «Інтерфакс-Україна». Ліцензія EMI дозволяє пропонувати платіжні та деякі інші фінансові послуги.

Ключові факти

  • «NovaPay розвиватиметься, як і вся група – створюватиме міжнародну експансію. І NovaPay вже подала заявку європейському регулятору на отримання ліцензії європейської фінансової установи. Зараз відбувається цей процес. Ми претендуємо на ліцензію Electronic money institution», – сказав Климов.
  • Він додав, що компанія не планує стати банком ні в Україні, ні за кордоном.
  • За словами співзасновника, отримавши ліцензію, NovaPay зможе робити для клієнтів послуги переказу коштів, платежі електронної комерції. Климов зазначив, що компанія також активно працює з НБУ щодо можливості відкриття клієнтських рахунків в Україні.
  • Розвивати послуги «надсилання в кредит» і кредитні картки від NovaPay в Європі компанія планує, але не в короткостроковій перспективі. «У Європі це буде наступним етапом – насамперед перекази», – сказав Климов.
  • Зазначається, що ліцензія EMI дає змогу компаніям пропонувати платіжні та деякі інші фінансові послуги, але не працювати як банк або використовувати банк у своєму імені чи маркетингових матеріалах.

Контекст

 «Нова Пошта» 20 березня відкриє перше відділення Nova Post у Вільнюсі. Про це повідомив співвласник «Нової Пошти» Вячеслав Климов на Саміті експортерів Forbes Ukraine. Перше відділення «Нової Пошти» відкриється у Вільнюсі, воно буде вантажним, у ньому можна буде відправляти та отримувати з України посилки вагою до 1000 кг, каже Климов.

У жовтні 2022-го «Нова Пошта» відкрила у Варшаві своє перше відділення в Польщі. Сьогодні їх уже 18 у найбільших містах країни: Кракові, Любліні, Ґданську, Вроцлаві, Познані, Лодзі та Жешуві. До грудня середня кількість доставок через усі польські відділення зросла до 2500 на добу. 

Торік «Нова Пошта» доставила 6,5 млн міжнародних посилок, що на 30% менше, ніж у 2021-му (9,3 млн). При цьому кількість посилок із України зросла у пʼять разів порівняно з минулим роком. Найбільше посилок доставлено в Польщу та Німеччину, повідомила пресслужба компанії. Саме ці країни прийняли найбільше українців (за оцінкою НП – 4 млн).  

У 2023-му компанія планує вийти на довоєнний рівень міжнародних посилок за рахунок освоєння нових напрямків. Крім Литви, у першому півріччі 2023-го компанія відкриє відділення у Німеччині, Чехії та Румунії, повідомила пресслужба «Нової Пошти». 

Засновники «Нової Пошти» Вячеслав Климов та Володимир Поперешнюк стали підприємцями 2022 року за версією Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні