Новий удар по сектору. Росія підвищила податки для нафтогазових компаній після запровадження G7 цінової межі /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Новий удар по сектору. Росія підвищила податки для нафтогазових компаній після запровадження G7 цінової межі

Shutterstock

Введене країнами «Великої сімки» обмеження цін на експорт російської нафти змусило Кремль підвищити податкове навантаження на виробників, що завдало нового удару по енергетичному сектору, який уже бореться з західними санкціями, пише Financial Times із посиланням на представників західної коаліції.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналіз податкових змін, який надано Financial Times, показав, що цей крок, ймовірно, призведе до неприємних наслідків, оскільки пожертвує здатністю галузі інвестувати у довгостроковій перспективі, щоб заповнити прогалину у державних фінансах.
  • «Це безперечно має руйнівні наслідки для їхньої галузі, – заявив представник коаліції у коментарі FT. – Зміни в Росії будуть. Це підірве майбутні виробничі потужності російської нафтогазової галузі, забравши доходи, які інакше можна було б використовувати для інвестицій в обладнання, розвідку та наявні родовища».
  • Міністри фінансів та керуючі центральними банками країн «Великої сімки» збираються зустрітися в Японії цього тижня напередодні саміту лідерів наприкінці місяця, на якому, як очікується, у центрі переговорів будуть російські санкції. «У центрі уваги буде гранична ціна і те, як вона досягла успіху», – сказав представник коаліції.
  • Чиновник заявив, що у майбутній період члени очолюваної G7 коаліції з обмеження цін також «активізують зусилля боротьби з ухиленням від сплати податків, включаючи використання обманних методів для доступу до послуг коаліції щодо нафти, ціна якої перевищує встановлену межу».
  • Він додав, що коаліція країн «Великої сімки» з обмеження цін спробує допомогти постачальникам нафтових послуг дотримуватись вимог, вказавши на «червоні прапорці», такі як «маніпулювання відстеженням розташування суден або нездатність класифікувати витрати на доставку, фрахт, митні та страхові витрати окремо від самої нафти». 

Контекст

Цінова межа G7, встановлена на рівні $60 за барель на нафту, введена в грудні після декількох місяців переговорів, щоб зберегти постачання російської нафти до світової економіки та звести до мінімуму збої на ринках, скоротивши при цьому доходи Москви.

У квітні Володимир Путін змінив російський метод оподаткування нафтових компаній, встановивши збори на основі міжнародної еталонної ціни на нафту марки Brent за вирахуванням фіксованого дисконту, а не ціни на нафту марки Urals, основної експортної нафти країни, яка минулі місяці торгується за нижчою ціною. 

Цей крок задуманий Москвою, щоб отримати до 600 млрд руб. ($8 млрд) додаткових доходів і закрити діру в доходах від експорту нафти, спричинену західними санкціями, спрямованими на скорочення фінансування війни в Україні.

У першому кварталі 2023 року російські податкові надходження від нафти та газу впали на 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року, у тому числі на 85% у річному обчисленні у березні для нафтопродуктів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні