Категорія
Новини
Дата

Обсяг зареєстрованих у ЄС електромобілів з Китаю різко знизився після введення нових мит – дослідження Dataforce

2 хв читання

Кількість нових електромобілів, зареєстрованих в ЄС китайськими автовиробниками, такими як BYD Co. та MG корпорації SAIC Motor Corp., минулого місяця скоротилося на 45% порівняно з червнем, йдеться у дослідження Dataforce, яка зібрала дані щодо 16 країн-членів блоку, пише Bloomberg.

Європа є третім за величиною регіональним автомобільним ринком у світі після Азії та США. Блок ввів нові мита через субсидії Китаю своєї галузі електромобілів в обсязі, який завдає економічних збитків автовиробникам ЄС.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У липні тарифи Європейського союзу уповільнили приплив електромобілів китайського виробництва, оскільки блок вжив заходів щодо захисту своїх автовиробників. Падіння могло бути збільшене автовиробниками, які поспішали доставити електромобілі дилерам до набрання чинності додатковими митами 5 липня.
  • Дані Dataforce за липень включають найбільші ринки ЄС, такі як Німеччина, Франція та Італія. Результати по всіх 27 країнах будуть доступні пізніше цього місяця.
  • У Німеччині китайські бренди склали 8% реєстрацій транспортних засобів у липні, що нижче 13% у червні, за даними Dataforce. У Франції падіння склало 5% із 8%. У Великій Британії, яка не є членом ЄС, китайські бренди набрали обертів.
  • Загалом китайські бренди не сильно відстали від загального 36% спаду продажів електромобілів у 16 ​​країнах, що відстежуються Dataforce.
  • З 2019 року MG, BYD та інші неухильно зростали — їхня частка на ринку електромобілів ЄС у липні склала 8,5%, згідно з даними Dataforce, порівняно з 7,4% роком раніше. Хоча електромобілі, як і раніше, становлять невелику частину всього європейського ринку, згодом вони домінуватимуть, оскільки автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння поступово виводяться з обігу.
  • У липні BYD продала втричі більше електромобілів на 16 ринках, аніж роком раніше. MG, частина китайської державної SAIC, повідомила про падіння продажів на 20% у липні порівняно з минулим роком, а продажі Polestar впали на 42%.
  • Зростання акцій BYD помʼякшує падіння китайських брендів, вважає аналітик Dataforce Джуліан Літцінгер.BYD, найпопулярніший автомобільний бренд Китаю, наполегливо просувається до Європи

Контекст

4 липня Європейська комісія запровадила тимчасове компенсаційне мито на імпорт акумуляторних електромобілів із Китаю. Індивідуальні мита, що застосовуються до трьох вибраних китайських виробників, такі: BYD – 17,4%, Geely – 19,9% та SAIC – 37,6%.

Інші виробники у Китаї, які не пройшли перевірку комісією, обкладаються митом у розмірі 20,8%. Мито для інших компаній, що не співпрацювали під час розслідування ЄС, становить 37,6%.

Рішенню ЄК передувало розслідування щодо субсидій, яке розпочалося минулого року. У рамках розслідування ЄК дійшла попереднього висновку, що ланцюжок створення вартості акумуляторних електромобілів в Китаї отримує вигоду від несправедливого субсидування, що створює загрозу економічної шкоди для виробників у ЄС. У ході розслідування також вивчено ймовірні наслідки та вплив цих заходів на імпортерів, користувачів і споживачів у ЄС.

Рішення ЄС щодо електромобілів наслідує приклад США, які ввели 100% мито на імпорт електромобілів з Китаю, хоча цей захід носить більш символічний характер, оскільки в цей час автомобілі практично не поставляються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд