Категорія
Новини
Дата

Очільник БЕБ пояснив різницю в підходах до справ про несплату ренти меткомбінатами Жеваго та Ахметова

1 хв читання

Очільник БЕБ Вадими Мельник відкидає можливість політичного впливу на бюро в питаннях підходів до справ щодо несплати ренти меткомбінатами Костянтина Жеваго та Ріната Ахметова. Про це він сказав в інтервʼю НВ.Бізнес, відповідаючи на питання, чому БЕБ з усіма меткомбінатами судиться по-різному.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Мельник заявив, що через обсяги робіт, необхідні слідчі дії та аналітичні дослідження, «щось виривається вперед, щось відстає». 
  • «Якщо ми кажемо про «Метінвест» – там чотири ГЗК. Жеваго (Ferrexpo) – два ГЗК. Напевно, там трошки швидше іде процес, експертизи і таке інше. Це – економічний злочин, він не може швидко розслідуватися. Всі ці фактори впливають», – зазначив очільник БЕБ. 
  • За його словами, почати одну справу проти всіх не дозволяє Кримінальний процесуальний кодекс. 
  • «Це зовсім різні субʼєкти, тому окремі кримінальні провадження. Якщо прокурор вирішить обʼєднати справи в одне кримінальне провадження, немає проблеми. У будь-якому випадку спрямувати КП до суду необхідно по кожному субʼєкту окремо», – зазначив Мельник.
  • Він також заявив, що жодного політичного впливу на розслідування БЕБ немає. «Знаєте, люди кажуть: от якось воно так співпало. Це саме той випадок. Тими ж самими гірничо-збагачувальними комбінатами ми займалися набагато раніше, чим з’явився фільм про батальйон Монако», – сказав Мельник.

Контекст

Всі справи проти меткомбінатів стосуються підходу до розрахунку ренти: податкові органи вважають, що має оподатковуватись кінцевий продукт (збагачена руда, або концентрат-окатки), видобувні підприємства відстоюють позицію, що рента має сплачуватись лише за видобуту руду, а решта процесу збагачення – це виробнича діяльність.

5 січня 2022 року в ArcelorMittal Кривий Ріг заявили про арешт рахунків підприємства у межах розслідування щодо рентних платежів. Компанія категорично відкидала всі звинувачення, наполягаючи на своїй правоті та вказуючи як аргумент на відсутність претензій з боку податкових органів. У березні 2022 року прокуратура закрила кримінальну справу проти АМКР, комбінат перерахував 2,2 млрд грн до бюджету. 

Полтавський комбінат Костянтина Жеваго наразі в суді. Там є арешт рахунків, і підозра бухгалтеру

У «Метінвеста» Ріната Ахметова були обшуки ще до війни, зараз про активні дії щодо цієї справи інформації немає.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні