Категорія
Новини
Дата

ОГХК почала постачати сировину в Італію, Іспанію та Німеччину

Обʼєднана гірничо-хімічна компанія за останні місяці уклало контракти на ще 80 000 т для кінцевих споживачів у ЄС та контрагентів у США, повідомляє пресслужба ОГХК. Планові обсяги постачання на 2024 рік вже сягають 200 000 т.

Ключові факти

  • Минулого року компанії вдалося відвантажити понад 102 000 т продукції. 
  • За 4 квартал 2023 року та 1 квартал 2024 року ОГХК підписало контрактів на ще близько 80 000 т. 
  • За словами першого заступника голови правління компанії Єгора Перелигіна, компанії вдалося відкрити бренд ОГХК для відомих кінцевих споживачів в Італії, Іспанії та Німеччині.
  • Він також додав, що за результатами другого кварталу, рутил та циркон підприємства можуть стати абсолютно регулярними та ключовими компонентами в сировинних портфелях великих переробників в Італії, Іспанії та Німеччині.
  • Водночас стратегічними партнерами щодо ільменітового концентрату ОГХК залишаються компанії у США та Чехії. 
  • «Також відкриваємо експортні «двері» для ільменіту Іршанського ГЗК одному з найбільших кінцевих споживачів у Північній Америці», – повідомив Перелигін.

Контекст

ОГХК входить у десятку найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК. Понад 60% продукції експортується до країн Азії: 39% – до Китаю, 12% – до Японії, 9% – до Туреччини. 

Останні роки компанія прибуткова – 528 млн грн у 2021 році, за виручки 4,6 млрд грн, свідчать дані YouControl. У 2022-му фінансові результати компанії погіршились, дебіторська заборгованість зросла до 1,7 млрд грн, розповідав співрозмовник Forbes у ФДМ. 

Фонд держмайна планує виставити ОГХК на велику приватизацію в «першій хвилі». Найближчим часом разом з радником – компанією BDO – фонд має визначити стартову ціну для проведення відкритого аукціону в системі «Prozorro.Продажі». 

У 2021-му ФДМ намагався тричі продати ОГХК зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак жодного разу аукціон так і не вдалося провести через відсутність покупців.

У жовтні ОГХК розпочала відвантаження ільменітового концентрату з Іршанського ГЗК до Чехії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні