Категорія
Новини
Дата

OpenAI вивчає можливість створення власних ШІ-чипів

Компанія OpenAI, яка створила чат-бот ChatGPT, вивчає можливість створення власних чипів штучного інтелекту, пише Reuters із посиланням на джерела. Попит на спеціалізовані ШІ-чипи різко зріс з моменту запуску ChatGPT минулого року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з недавніми внутрішніми обговореннями, компанія ще не ухвалила остаточного рішення. Однак, принаймні минулого року обговорювалися різні варіанти вирішення проблеми нестачі дорогих чипів штучного інтелекту, на які спирається OpenAI.
  • Ці варіанти включали створення власного чипа штучного інтелекту, тіснішу співпрацю з іншими виробниками чипів, включаючи Nvidia, а також диверсифікацію своїх постачальників за межі Nvidia.
  • Генеральний директор Сем Альтман зробив придбання більшої кількості чипів штучного інтелекту головним пріоритетом для компанії. Він публічно скаржився на брак графічних процесорів, на ринку яких домінує Nvidia, яка контролює понад 80% світового ринку чипів, які найкраще підходять для запуску додатків штучного інтелекту.
  • Спроби отримати більше чипів повʼязані з двома основними проблемами, які виявив Альтман: брак передових процесорів, на яких працює програмне забезпечення OpenAI, та «неймовірні» витрати, повʼязані з експлуатацією апаратного забезпечення, необхідного для підтримки його зусиль та продуктів.
  • Спроба розробити власні чипи штучного інтелекту поставить OpenAI у рід із групою великих технологічних гравців, таких як Google Alphabet та Amazon.com. Поки що неясно, чи буде OpenAI реалізовувати план створення власного чипа. За словами експертів галузі, це потребуватиме великих інвестицій, витрати на які можуть становити сотні мільйонів доларів на рік. Навіть якби OpenAI виділила ресурси для вирішення цього завдання, це не гарантувало б успіху.
  • Придбання компанії, яка виробляє чипи, може прискорити процес створення власного чипа OpenAI, як це сталося з Amazon.com та придбанням Annapurna Labs у 2015 році. За словами одного з джерел, OpenAI проводила комплексну перевірку потенційного обʼєкта придбання, проте, якого саме поки що невідомо.
  • Реалізація планів OpenAI із створення спеціального чипа, ймовірно, займе кілька років, в результаті чого компанія тим часом залежатиме від комерційних постачальників, таких як Nvidia і Advanced Micro Devices.

Контекст

З 2020 року OpenAI розробляє свої технології генеративного штучного інтелекту на величезному суперкомпʼютері, побудованому Microsoft, який використовує 10 000 графічних процесорів (GPU) Nvidia.

Використання ChatGPT коштує компанії дуже дорого. Згідно з даними аналітика Bernstein Стейсі Расгон, кожен запит коштує приблизно 4 центи. Якщо запити ChatGPT зростуть до десятої частини масштабу пошуку Google, для підтримки працездатності потрібно графічних процесорів приблизно на $48,1 млрд і чипів на суму близько $16 млрд на рік.

Деякі великі технологічні компанії роками створювали власні процесори, але результати були обмеженими. Проєт Meta з виробництва спеціалізованих чипів зіштовхнувся з проблемами, через які компанія відмовилася від деяких своїх чипів. Власник Facebook зараз працює над новим чипом, який охоплюватиме всі види роботи ШІ.

Головний інвестор OpenAI, Microsoft також розробляє власний чип штучного інтелекту, який OpenAI тестує. Ці плани можуть сигналізувати про подальше дистанціювання між двома компаніями.

Попит на спеціалізовані чипи штучного інтелекту різко зріс з моменту запуску ChatGPT минулого року. Для навчання та запуску новітніх технологій генеративного штучного інтелекту потрібні спеціальні чипи або прискорювачі. Nvidia – один з небагатьох виробників чипів, який робить потрібні чипи штучного інтелекту і домінує на ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні