Категорія
Новини
Дата

Microsoft розробляє власний ШІ-чип – The Information

Корпорація Microsoft розробляє власний чип штучного інтелекту під кодовою назвою Athena, який підтримуватиме технологію, що лежить в основі чат-ботів зі штучним інтелектом, таких як ChatGPT, пише The Information.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними видання, Microsoft має власний чип штучного інтелекту для підтримки великомовних моделей, які відповідають за розуміння та створення людиноподібної мови.
  • За словами двох людей, безпосередньо знайомих із проєктом, гігант розробляє чип під внутрішньою кодовою назвою Athena ще з 2019 року. Чипи вже доступні для невеликої групи співробітників Microsoft та OpenAI, які тестують технологію. Microsoft сподівається, що цей чип буде працювати краще, ніж те, що він зараз купує в інших постачальників, що заощадить час і гроші.
  • Інші відомі технологічні компанії, у тому числі Amazon, Google та Facebook, також виробляють власні чипи для ШІ. Поки що на ринку таких чипів домінує розробник Nvidia.
  • Розгортання чипів прискорюється Microsoft після успіху ChatGPT. Виробник Windows раніше цього року запустив власну пошукову систему на основі штучного інтелекту Bing AI, скориставшись своїм партнерством із OpenAI та намагаючись відібрати частку ринку у Google.

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

У середині березня компанія Open AI представила четверту версію своєї мовної моделі ChatGPT. Після цього постійно стає відомо про нові аналогічні сервіси: Baidu презентувала аналог ChatGPT – чат-бот Ernie, в Google стало відомо про створення нової ШІ-моделі замість невдалого Bard.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні