Категорія
Новини
Дата

Ощадбанк планує отримати рекордні 6–7 млрд грн прибутку за підсумками року

Менеджмент Ощадбанку очікує цьогоріч рекордного для банку чистого прибутку – близько 6–7 млрд грн. Про це в інтерв’ю Forbes розповів СЕО банку Сергій Наумов. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • За підсумками трьох кварталів 2023 року Ощадбанк отримав 14,2 млрд грн чистого прибутку. Більшу його частину – майже 9 млрд грн – банк отримав завдяки операційній діяльності, розповів голова правління «Ощаду». 
  • Порівняно з аналогічним періодом минулого року чистий процентний дохід збільшився на 33%, до 13,8 млрд грн, чистий не процентний дохід – на 10%, до 5,5 млрд грн. 
  • Але на кінцевий річний результат чистого прибутку може вплинути переоцінка цінних паперів, яку Наумов оцінив у 4,7 млрд грн. Що точно призведе до зменшення чистого прибутку – додаткове оподаткування банків, закон про яке недавно ухвалила Верховна Рада. Ставку для банків підвищили до 50%. 
  • «Плануємо, що з урахуванням усього цього ми заробимо приблизно 6–7 млрд грн», – зазначив Наумов. Це буде рекордний прибуток для банку. 

Контекст 

За підсумками трьох кварталів 2023 року банківський сектор України отримав 110 млрд грн прибутку. Через це народні депутати, Мінфін і Нацбанк погодили законопроєкт, що передбачає додаткове оподаткування надприбутків банків. Парламент його підтримав.

Так, за цей рік ретроспективно банки змушені будуть заплатити 50% податку на прибуток. З 2024 року ставка буде 25% замість стандартних 18%. 

Банки розуміють, що в поточних умовах додаткового оподаткування не уникнути, зазначив Наумов. Проти нинішньої редакції законопроєкту СЕО «Ощаду» не має нічого проти. «Мій акціонер – держава, тому так чи інакше прибуток належить саме їй, – пояснює він. – Вважаю, що в умовах війни отримувати надприбутки в будь-якій сфері бізнесу – це розкіш». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні