Категорія
Новини
Дата

Основні імпортери газу в Німеччині заплатили «Газпрому» в рублях

Два німецькі енергетичні концерни Uniper і RWE змінили систему платежів за російський газ і заплатили в рублях. Про це з посиланням на заяви компаній пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Як і інші німецькі та європейські компанії, Uniper змінила спосіб оплати поставок газу з Росії. Uniper розраховується в євро відповідно до нового механізму оплати, — йдеться в електронному коментарі Uniper для Reuters. — Перший із цих платежів був здійснений наприкінці травня. Тому Uniper діє відповідно до санкцій і може продовжувати забезпечувати своєчасне виконання контракту».
  • Uniper зазначила, що цей процес скоординований з урядом Німеччини та відповідає інструкціям ЄС.
  • Речник RWE також підтвердив, що компанія перерахувала євро на російський рахунок, створений для здійснення платежів.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні країни» розраховуватися за російський газ у рублях. Нові правила країни-агресора почали діяти 1 квітня. Компаніям потрібно було відкрити два рахунки — валютний та рублевий — у «Газпромбанку». Покупець газу повинен переводити іноземну валюту на валютний рахунок, потім «Газпромбанк», продавши валюту на Московській біржі, зараховує виручені рублі на рублевий рахунок.

Наприкінці квітня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що «платежі в рублях є порушенням санкцій», якщо це не передбачено контрактами. Схему з відкриттям двох рахунків у «Газпромбанку» в ЄС також вважають такою, що суперечить санкціям щодо РФ.

У Брюсселі рекомендували компаніям платити на рахунок у російському банку в євро або доларах і робити чітку заяву, що після такого перерахування вони виконали контрактні зобовʼязання.

30 травня російський газовий монополіст заявив про припинення постачання газу британсько-голландській компанії Shell Energy та данській компанії Orsted з 1 червня у звʼязку з відмовою платити за газ у рублях за новою схемою. Постачання російського газу до ПольщіБолгарії, Фінляндії та Нідерландів також припинено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні