Категорія
Новини
Дата

Падіння ВВП на 2,2% та втрата 400 000 робочих місць. Як вплине на Німеччину повне ембарго на енергоносії з РФ – FT

1 хв читання

Повне ембарго ЄС на російські енергоносії спровокує серйозну рецесію в Німеччині, що призведе до падіння ВВП країни на 2,2% наступного року та втрати 400 000 робочих місць. Про це пише Financial Times з посиланням на нове дослідження пʼяти провідних німецьких інституцій.

Ключові факти 

  • Новий прогноз, оприлюднений у середу, є найбільш песимістичним за більшість попередніх економічних досліджень. Він може дати політичне прикриття для уряду канцлера Олафа Шольца, щоб відкинути заклики до негайної заборони імпорту російської нафти та газу, від яких неабияк залежить Німеччина, зазначає видання. 
  • Якщо буде запроваджено повне ембарго, то зростання ВВП Німеччини сповільниться з 2,9% до 1,9% цього року, а в 2023 році найбільша економіка ЄС впаде на 2,2%. Це була б одна з найбільших рецесій в історії Німеччини, хоча й менш серйозна, ніж падіння ВВП на 4,6%, викликане наслідками пандемії коронавірусу в 2020 році, пише FT.
  • Негайне припинення імпорту російських енергоресурсів призведе до збільшення кількості безробітних у Німеччині з 2,37 млн ​​цього року до 2,79 млн наступного, йдеться у дослідженні. 
  • Інфляція в 2022 році досягне рекордного рівня в 7,3%, а наступного – впаде до 5%. 
  • 30% німців виступають за повну заборону імпорту російських енергоносіїв, 24% не підтримують такі дії, свідчить опитування Інституту Алленсбаха. 

Контекст

8 квітня ЄС опублікував п’ятий пакет санкцій, який містить вугільне ембарго, закриття портів для російських кораблів, санкції проти банків та фізосіб.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед всіх енергоносіїв. Ціна питання – $3,5 млрд на рік. Це менше, ніж оціночна вартість техніки, яку РФ втратила тільки за перші два тижні боїв з українською армією.

Наразі країни ЄС розглядають шостий пакет санкцій проти РФ, який включає обмеження щодо енергетичного сектора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні