Ілюстрація Shutterstock/Getty Images/Wikipedia/Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Пандорі і не снилося. Журналісти розкрили офшорні угоди сотні світових лідерів, політиків і бізнесменів. Головне з глобального витоку про офшори

Ілюстрація Shutterstock/Getty Images/Wikipedia/Анна Наконечна

У неділю, 3 жовтня, вийшов цикл розслідувань навколо найбільшого витоку конфіденційних документів за всю історію – Pandora Papers. Журналісти пролили світло на приховані активи чиновників і лідерів країн по всьому світу. Головне – офшори тепер не тільки там, де вважали зазвичай

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що сталося

600 журналістів із Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) протягом року досліджували майже 2 млн конфіденційних файлів про офшорні компанії по всьому світу. Ці документи розкрили таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, понад 330 політиків в 120 країнах.

У документах розкривається діяльність 14 юридичних осіб, які створювали офшорні компанії на Британських Віргінських островах, у Белізі, на Кіпрі і острові Самоа. У розслідуванні брало участь українське видання «Слідство Інфо».

Серед українських героїв – президент Володимир Зеленський і його найближче оточення, власник магазинів «Епіцентр» Олександр Герега, колишній соратник експрезидента Петра Порошенка Борис Ложкін, а також бізнесмени Ігор Коломойський і Рінат Ахметов.

Головне про Україну

  • Під час переходу студії «Квартал 95» на телеканал Ігоря Коломойського в 2012 році Зеленський і його оточення створили мережу офшорних компаній. Їх «серце» – Maltex Multicapital Corp на Британських Віргінських островах. Нею в рівних частках володіли Зеленський, брати Сергій і Борис Шефіри та Андрій Яковлєв. За три тижні до першого туру президентських виборів Зеленський передав 25% своїх акцій Сергію Шефіру. Номінальним власником Maltex була компанія Davegra Limited, що належить другові дитинства Зеленського Івану Баканову. Ця компанія зберігала трастову декларацію (список реальних бенефіціарів Maltex).
  • Яковлєв, колишній бізнес-партнер Зеленського, також володіє компанією Candlewood Investments Limited, зареєстрованою на Британських Віргінських островах. Компанія саме з такою назвою в період з 2012 по 2016-й отримала $40 млн від «ПриватБанку». Гроші були сплачені як внесок до статутного капіталу Candlewood Investments Limited. «Приват» перевів гроші через свою кіпрську філію.
  • Борис Ложкін, глава Адміністрації президента Петра Порошенка, на шостий день після призначення придбав дочці Анастасії елітну нерухомість майже за $4,6 млн в Лондоні. Позику на купівлю Анастасії видала віргінська компанія Future Definite Holdings Limited, що належить Ложкіну. Ложкін каже, що дочка обіцяла повернути гроші.
  • У 2016 році міністру культури Олександру Ткаченку подарували права на британську компанію «прокладку» Big Boom LTD. Через тиждень компанія змінила назву на Cinema Love LTD і придбала фонд розвитку кіномистецтва у Punta Crescent Limited. Це компанія Тетяни Тарути, дочки бізнесмена Сергія Тарути. Таким чином Ткаченко отримав чверть акцій Одеської кіностудії.
  • Юридичні компанії Cititrust і Trident Trust дезінформували фінансовий моніторинг декількох країн про власників «прокладок», через які пройшли сотні мільйонів доларів з «ПриватБанку». Белізький Jarvis Trading Limited був позичальником «ПриватБанку» аж до моменту його націоналізації. Загальна сума кредитного портфеля цієї компанії перевищила $350 млн. Кіпрська влада цікавилися особистістю кінцевого бенефіціара Ravenscroft Holdings, але Trident Trust проігнорував запит. Виявилося, що компанія була записана на Олега Гниненка. Людина з таким самим імʼям з 2013 року входить до складу правління Нікопольського заводу феросплавів з орбіти Ігоря Коломойського. Ravenscroft Holdings перерахувала $12,5 млн на американські банківські рахунки Optima International, яку асоціюють з Коломойським.
  • Рінат Ахметов, щоб взяти кредит на купівлю елітного літака, попросив юридичну фірму Trident Trust зареєструвати дві нові офшорні компанії Glenn Investments Limited і Pluscom Holdings Limited. Одна з цих компаній у грудні 2014 року отримала кредит у банку Credit Suisse на купівлю реактивного літака класу Falcon 7X c бортовим номером P4-SCM. З документів також стало відомо, що Ахметов спонсорував американського політичного консультанта Пола Манафорта і, за даними західних ЗМІ, познайомив його з експрезидентом України Віктором Януковичем. За роботу в Україні Манафорт отримав понад $60 млн через офшори. У 2019 році Манафорта засудили до 7,5 років за ухилення від сплати податків та інші фінансові махінації. Однак у 2020-му колишній президент США Дональд Трамп помилував його.
  • Власник «Епіцентру» Олександр Герега через мережу офшорних компаній веде бізнес в окупованому Криму. Сімейна пара Герег володіє пʼятьма кіпрськими компаніями, одна з яких – Edlagor Enterprises Limited – володіє мережею будівельно-господарських магазинів у Сімферополі і Севастополі – вона зветься «Новацентр К». Олександр Герега заперечує належність Edlagor Enterprises до групи «Епіцентр».
  • Pandora Papers знайшла понад 600 власників елітної нерухомості у Великобританії. Їм належить понад півтори тисячі обʼєктів на суму понад $5,5 млрд. У цьому списку понад 10 українців. Так, наприклад, Сергій Шефір, співвласник «95 кварталу», через офшорну компанію володіє двома квартирами на суму $5 млн. У сценариста і режисера «Студії 95 квартал» Андрія Яковлєва одна квартира в центрі Лондона за $2 млн.
  • Колишній співвласник «ПриватБанку» Геннадій Боголюбов володіє девʼятьма обʼєктами нерухомості в Лондоні.
  • Олександра Ярославського, власник промислової групи DCH, є житло в самому серці Лондона.
  • На доньку колишнього глави Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова – Тетяну – записано пʼять обʼєктів нерухомості в Лондоні. Ціна трьох – мінімум $13,5 млн. Всі вони куплені через офшорні компанії на Британських Віргінських островах у 1999–2003 роках, коли у Ківалова був мандат нардепа.

Головне у світі

  • Світлана Кривоногова, яку називають близькою подругою президента Росії Володимира Путіна, і дочка якої Ліза, як стверджували ЗМІ, схожа нього, з 2006 року володіє компанією Brockville Development Ltd (Британські Віргінські острови). Brockville володіє квартирою за €3,6 млн в житловому комплексі Monte Carlo Star в Монако. Номінальним власником Brockville вказано панамський офшор Radnor Investments SA. Раніше він фігурував в угодах з нафтотрейдером SNG Trading, що належав товаришу Путіна, бізнесменові Геннадію Тимченку.
  • Гендиректор «Первого канала» Костянтин Ернст – бенефіціар офшору на Британських Віргінських островах, який бере участь у програмі викупу і знесення радянських кінотеатрів у Москві з будівництвом на їх місці торгових центрів. Десятки мільярдів рублів на ці цілі надав держбанк ВТБ, пишуть журналісти.
  • Президент «Сбербанка» Герман Греф в 2011 році заснував в Сінгапурі траст на $55 млн для управління сімейними активами. Його керівником був 24-річний Оскар, племінник Грефа. Але потім траст був ліквідований, а активи передані в управління Grand Investment Trust колишнього заступника міністра економрозвитку Кирила Андросова, давнього знайомого Грефа.
  • Колишній премʼєр-міністр Великобританії Тоні Блер ухилився від сплати податків на суму понад $400 тис. під час купівлі офшорної компанії у сімʼї міністра промисловості і туризму Бахрейну Зайєда бін Рашида аль-Зайяні.
  • У премʼєр-міністра Чехії Андрія Бабіша, який зараз веде передвиборну кампанію (парламентські вибори в Чехії відбудуться 8–9 жовтня), журналісти знайшли шато у Франції за $22 млн. Бабіш придбав його в 2009 році через офшор.
  • Сімʼя президента Азербайджану Ільхама Алієва через десятки офшорних компаній володіла в Лондоні нерухомістю майже на $700 млн. Частина компаній були оформлені на дітей президента, які на той час ще навчалися в школах і університетах. Після кризи 2015 року частку лондонської нерухомості через офшор на острові Мен оформив на себе тесть Алієва Аріф Пашаєв.
  • Неофіційна третя дружина екс-президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва отримала $30 млн через шість офшорних компаній.
  • Король Йорданії Абдалла II через офшори придбав півтора десятка будинків у США і Великобританії на більш ніж $100 млн.
  • Джозеф Цай, співвласник китайського інтернет-гіганту Alibaba Group, володіє принаймні десятком компаній, зареєстрованих на Британських Віргінських і Кайманових островах і Багамах. При цьому як громадянину Канади Цаю заборонено безпосередньо інвестувати в китайську фірму, оскільки Пекін обмежує прямі іноземні інвестиції в технології, ЗМІ та інші сектори.
  • 84-річний Дун Цзяньхуа – перший керівник Гонконгу після передачі суверенітету над містом від Великобританії до КНР володіє близько 30 офшорними компаніями в юрисдикції Британських Віргінських островів і Сент-Кітс і Невіс.
  • Лян Чженьїн, колишній глава адміністрації Гонконгу, через офшори володів акціями EuroAsia Properties, дочірнього підприємства британської фірми з продажу нерухомості DTZ. У квітні 2017 року, коли політик ще обіймав пост глави адміністрації Гонконгу, він значився власником двох офшорів на Британських Віргінських островах – Wintrack Worldwide і Ace Link Property, які в свою чергу володіли частками в EuroAsia Properties.

Зірки в Pandora Papers

  • Співачка Шакіра була повʼязана з трьома створеними в 2019 році компаніями, зареєстрованими на Британських Віргінських островах.
  • Співак Хуліо Іглесіас повʼязаний зі структурою з більш ніж 10 офшорних компаній на Британських Віргінських і ще девʼяти – в Майамі.
  • У Елтона Джона також є понад десяток компаній на Британських Віргінських островах, директором яких вказано чоловіка музиканта Девіда Ферніша.
  • Тренер «Манчестер Сіті» Пеп Гвардіола, як стверджують журналісти, зберігав свою зарплату в андоррському банку і не платив з неї податків в Іспанії, де працював.

Несподіваний факт

Багато офшорів знаходяться на Британських Віргінських, Сейшельських, Кайманових островах, у Гонконзі і Белізі. Але найбільшим податковим притулком виявилися США. Зокрема, в штатах Південна Дакота, Флорида, Делавер, Техас і Невада виявлено мільярди доларів, які фігуранти розслідування перевели з європейських і карибських офшорів. Найбільше офшорів у Південній Дакоті. Там представники трастової галузі пролобіювали зміни до законодавства штату, пообіцявши високий рівень захисту інформації клієнтів. У підсумку за останнє десятиліття активи під трастовим управлінням у штаті зросли вчетверо – до $360 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні