Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом

2 хв читання

Shutterstock

Парламентська асамблея НАТО ухвалила резолюцію, у якій закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії Росії та визнала її державою-терористом, повідомив народний депутат, голова постійної делегації України у ПА НАТО Єгор Чернєв. Він зазначив, що всі 30 країн НАТО підтримали пропозиції української делегації.

Ключові факти

  • «Такий трибунал дасть змогу засудити не лише безпосередніх виконавців воєнних злочинів, а й найвище керівництво Російської Федерації», – написав Чернєв.
  • За його словами, резолюція буде направлена урядам та парламентам усіх країн – членів НАТО.
  • Він додав, що у резолюції було враховано й інші побажання української делегації, зокрема збільшення постачання Україні озброєння; розробка конкретних кроків щодо вступу України до НАТО; створення механізму стягнення репарацій із РФ за завдану Україні шкоду.
  • У резолюції також був закріплений принцип про те, що НАТО буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

 Контекст

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим РФ терористичним. Отже, ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом. До резолюції також була включена поправка із закликом надати Україні системи ППО.

Зазначається, що ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

Нещодавно європейські уряди розділилися в думках щодо створення спеціального трибуналу для притягнення російських лідерів до відповідальності за воєнні злочини, вчинені окупантами під час вторгнення в Україну. Декілька дипломатів ЄС заявили, що певні члени блоку насторожено ставляться до неоднозначних результатів попередніх розслідувань воєнних злочинів.

Країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва – відкрито закликають ЄС допомогти у створенні міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності російських політичних та військових лідерів, включаючи президента РФ Володимира Путіна. Президент Латвії Егілс Левітс, колишній суддя Європейського суду з прав людини та Європейського суду, цього місяця закликав до якнайшвидшого створення спеціального трибуналу щодо порушень статуту Організації Обʼєднаних Націй 1945 року. Спеціальний трибунал усунув би юридичні лазівки, оскільки інші суди, такі як Міжнародний кримінальний суд (МКС) або Європейський суд з прав людини, не мають юрисдикції в цьому питанні. 

Спеціальний міжнародний трибунал, що розглядатиме злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Наприкінці вересня команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні