Категорія
Новини
Дата

Пентагон продовжив контракт із компанією Ілона Маска на використання Starlink в Україні

1 хв читання

Пентагон продовжив контракт із SpaceX Ілона Маска на надання інтернет-послуг Starlink в Україні ще на шість місяців, повідомила прес-секретар Командування космічних систем Бонні Пойндекстер, пише Bloomberg. Контракт діятиме ще шість місяців – до 30 листопада, його вартість становить $14,1 млн.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Контракт забезпечує доступ до Starlink, обладнання та підтримки клієнтів на погоджених умовах», – сказала вона.
  • Раніше Пентагон підписав із SpaceX контракт на $23 млн у 2023 році на оплату терміналів. Згодом контракт зріс до $26,4 млн, і представники міністерства оборони США наразі працюють із SpaceX, щоб припинити несанкціоноване використання Росією терміналів на полі бою.
  • Контракт Starlink зараз становить близько $40 млн. Це лише мала частина контрактів на суму $2,5 млрд, які SpaceX виграла у рамках програми запуску військових супутників. 
  • SpaceX також бере участь у новому раунді тендерів, конкуруючи з United Launch Alliance, спільним підприємством Lockheed Martin Corp. та Boeing Co.

Контекст

Військові високо оцінили портативні термінали Starlink, які забезпечують високошвидкісне підключення до інтернету для критично важливих військових комунікацій, а також цивільного населення після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Пізніше того ж року Україна заявила, що отримала 10 000 терміналів Starlink.

Але така домовленість стурбувала Маска, одного з найбагатших людей у ​​світі. У 2022-му він пригрозив скоротити фінансову підтримку Starlink в Україні, заявивши, що його компанія не зможе нести витрати нескінченно. Він також заявив, що термінали не призначені для використання у військових цілях.

Тоді ж Маска розкритикували після його «мирної пропозиції» для України, згідно з якою Крим слід віддати Росії і повторити вибори в захоплених регіонах України, вже у 2023-му його звинувачували у підігруванні проросійській пропаганді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд