Володимир Зеленський і Джо Байден на полях самміту G7 в Італії /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський і Байден підписали безпекову угоду між Україною та США

2 хв читання

Володимир Зеленський і Джо Байден Фото Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден 13 червня на полях самміту G7 в Італії підписали двосторонню безпекову угоду (повний текст), повідомила пресслужба Офісу президента.

Ключові факти

  • Цим документом США беруть на себе довгострокові безпекові зобовʼязання, спрямовані на підтримку зусиль України для перемоги у війні та стримування можливої російської військової агресії в майбутньому, зазначається у повідомленні Офісу президента.
  • США працюватимуть над посиленням спроможності України підтримувати свою боротьбу в довгостроковій перспективі, зокрема спираючись на зусилля, спрямовані на зміцнення оборонно-промислової бази України, а також підтримуючи її економічне відновлення та енергетичну безпеку.
  • США обіцяють підтримувати оборонну силу України, а також розвиток військових спроможностей завдяки наданню зброї, обладнання, проведенню тренувань та іншій допомозі у співпраці з партнерами. Ідеться про допомогу в таких сферах, як ППО, артилерія, бронетехніка, бойова авіація, морська безпека, кібербезпека та захист критичної інфраструктури.
  • США підтримуватимуть Україну в розбудові багаторівневої та інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема спираючись на системи Patriot. Координуватимуть з Україною та союзниками модернізацію Повітряних сил нашої держави та закупівлю ескадрилей сучасних винищувачів четвертого покоління (включно з, але не обмежуючись літаками F-16), а також допомагатимуть у розвитку інших спроможностей, зокрема БпЛА.
  • Підписаний документ передбачає співпрацю щодо розвитку оборонно-промислової бази України завдяки спільним оборонним дослідженням, розробці, виробництву, а також підтримці збільшення виробництва в нашій країні необхідних озброєнь, боєприпасів та обладнання.
  • США працюватимуть над досягненням справедливого миру, який би поважав права України згідно з міжнародним правом, спирався на широку глобальну підтримку, підтримував ключові принципи Статуту ООН, включно із суверенітетом і територіальною цілісністю, а також передбачав відповідальність Росії за її дії.
  • Угода передбачає проведення консультацій на найвищому рівні у випадку майбутнього збройного нападу Росії на Україну для визначення відповідних та необхідних заходів для підтримки України та накладення санкцій на Росію.
  • Документ також фіксує підтримку з боку США майбутнього членства України в НАТО та визнання того, що ця угода є ланкою на шляху до членства країни в Альянсі.
  • Окремі блоки документа стосуються важливості притягнення Росії до відповідальності за її агресію проти України, зокрема шляхом виплати компенсацій.  

Контекст

Очікувалось, що угода з США стане найбільш значущою серед інших угод, підписаних досі.

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. 16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною та Францією

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. 

1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами.

3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. А вже за тиждень, 10 квітня, безпекову угоду Україна підписала із Латвією.

27 травня безпекову угоду було підписано із Іспанією, 28 травня – з Бельгією та Португалією. 31 травня – зі Швецією, Ісландією та Норвегією. 13 червня угоду підписано з Японією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні