Категорія
Новини
Дата

Fintech Farm Дмитра Дубілета залучила мільйон клієнтів у Азербайджані та планує зробити це у В'єтнамі у 2024-му

На початку літа необанк української компанії Fintech Farm (фаундери – Дмитро Дубілет, Микола Безкровний та Олександр Вітязь) у Азербайджані Leobank перетнув позначку в 1 млн клієнтів. Наступного року фінтех-проєкт планує досягти такого ж результату у Вʼєтнамі. Про це Forbes розповів один зі співзасновників компанії Микола Безкровний, йдеться у редакційному матеріалі.

Ключові факти:

  • Наприкінці 2022-го Leobank досяг точки беззбитковості та став прибутковим. Партнери не розкривають фінансових показників. За даними звітності Unibank, на базі якого працює проєкт, чистий прибуток за перший квартал 2023-го становить близько $2,5 млн в еквіваленті. Рік тому був співставний збиток.
  • Протягом 2022-го обсяги карткових операцій Unibank зросли у 2,5 раза. За масштабами Leobank вже перевищив власний картковий бізнес банку-партнера, каже кофаундер проєкту Безкровний. «У Баку нашими картками вже користується кожен третій, – каже він. – Фактично ми банк номер два за кількістю клієнтів і транзакційністю».
  • Партнери розраховують, що проєкт виросте ще на 50% та досягне 1,5 млн клієнтів до кінця наступного року. «Наш бізнес в Азербайджані можна вважати таким, що відбувся», – каже Безкровний. 
  • Після запуску у березні 2023-го вʼєтнамський проєкт Fintech Farm Liobank вже має 100 000 клієнтів. Плани Fintech Farm на Вʼєтнам – принаймні 1 млн клієнтів уже в першій половині 2024-го. Восени 2022 року Fintech Farm домовилася з місцевим Orient Commercial Bank. Це середня за розмірами вʼєтнамська фінустанова.
  • «Потенціал величезний, і теоретично ми могли б рухатися ще швидше, – каже Безкровний. – Але зважаючи, що це новий для нас ринок, важливо витримати оптимальний баланс між ростом і кредитним ризиком».
  • Попри те, що Fintech Farm планувала розпочати експансію в Африку та Азію з Нігерії, зараз цей ринок не є пріоритетним для партнерів. «Якщо Вʼєтнам – це вже тут і зараз, то Нігерія – це більше на перспективу», – констатує Безкровний.
  • Місцевий проєкт, що називається Fibo, вже пройшов тестовий період. Зараз Fintech Farm шукає у Нігерії банка-партнера, розповідає Безкровний. Поки проєкт працює на власній фінансовій ліцензії та випускає картки в обмеженому партнерстві з Providus Bank. «Зокрема через відсутність повноцінного партнера ми поки не так фокусуємося на Нігерії», – каже він.
  • За останній рік країна відчула вплив глобальної інфляції, пройшла через турбулентні президентські вибори та пережила девальвацію, перераховує Безкровний. «Ми знали, куди йшли. Але це позначилося на гаманці наших потенційних клієнтів, – пояснює кофаундер проєкту. – Ми не відмовилися від плану, але розуміючи ризики, свідомо не поспішали з запуском і рухалися вкрай обережно».
  • Уже наступного року плануэмо запустити B2B-продукт за моделлю Software as a Service. «Ми називаємо це Neobank in a Box, – пояснює Безкровний. – Це дасть змогу виходити на більшу кількість ринків без настільки інтенсивного залучення команди та з меншими інвестиціями».

Контекст

Восени 2021 року партнери по Fintech Farm відкрили перший проєкт – Leobank в Азербайджані. На початку 2022-го – залучили $7,4 млн інвестицій. Протягом минулого року вони вийшли у Нігерію та Вʼєтнам з проєктами Fibo та Liobank. У квітні 2023-го компанія оголосила про залучення $22 млн інвестицій. Раунд, який очолив британський фонд Nordstar, підвищив оцінку Fintech Farm до понад $100 млн.

Наприкінці липня зʼявилися новини звільнення значної частини команди Fintech Farm. Компанія скоротила розробників (йдеться про 28 із 170 працівників) без привʼязки до конкретних ринків, уточнює Безкровний. «Ми дуже швидко росли за останні два роки і авансом нарощували команду, зокрема щоб продуктова розробка йшла на випередження», – пояснив він.

Скорочення потрібне Fintech Farm, щоб мати гнучкість у питанні, коли залучати наступний раунд інвестицій, додає Безкровний. «Ситуація на ринках капіталу залишається невизначеною, і ми мали відкалібрувати витрати, щоб мати комфортний cash runway, – зазначає він. – Так чи інакше, це відбулося у всіх ключових гравців на ринку фінтеху, які перебували на стадії швидкого росту. Ми трималися за людей до останнього».

Fintech Farm була заснована в 2021 році Дубілетом, який на той момент уже пішов із monobank, де був співзасновником, екскерівником напряму Fintech M&A лондонської KPMG Безкровним і фаундером технокомпанії MiddleWare та ексочільником Центру електронного бізнесу ПриватБанку Олександром Вітязем.

Від початку Дубілету належало 96% акцій Fintech Farm. У 2022-му українська юрособа (ТОВ «Фінтех Ферма») отримала 51,8 млн грн доходу та 2,3 млн грн чистого прибутку, свідчать дані YouControl.

У січні 2022-го колишня топменеджерка ПриватБанку Людмила Шмальченко заявила через юристів, що за дизайном, функціоналом і маркетингом необанки Fintech Farm схожі на mono.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні