Дмитро Дубілет, Микола Безкровний та їхні партнери із в'єтнамського банку OCB /Orient Commercial Joint Stock Bank (OCB), розміщене на публічному порталі ocb.com.vn
Категорія
Інновації
Дата

Конвеєр необанків Дмитра Дубілета Fintech Farm залучив $22 млн та вже коштує понад $100 млн. Чим він привабив інвесторів

Дмитро Дубілет, Микола Безкровний та їхні партнери із в'єтнамського банку OCB Фото Orient Commercial Joint Stock Bank (OCB), розміщене на публічному порталі ocb.com.vn

Британська Fintech Farm з українським корінням вдруге залучила значні інвестиції у свій бізнес із розбудови необанків. Які перспективи має новий бізнес кофаундера monobank Дмитра Дубілета.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У січні 2022 року компанія Fintech Farm Дмитра Дубілета, 37, яка залучила $7,4 млн інвестицій, мала у активі проєкт Leobank у Азербайджані на 150 000 клієнтів та великі плани з експансії в Азії та Африці. Майже півтора року по тому фінтех, який створює необанки та локалізує їх під ринки, що розвиваються, розширився ще на дві країни та зміг залучити втричі більше грошей інвесторів.

19 квітня Fintech Farm оголосила про закриття раунду на $22 млн. Йдеться про комбінацію інвестицій у капітал та боргу. Основним учасником раунду став фонд Nordstar (Лондон). 

«У них є гарні результати в Азербайджані та запуск у В’єтнамі. Компанія добре йде», – каже генеральний партнер фонду F1V Віталій Лаптенок. Його фонд одним із перших інвестував у проєкт Дубілета.

Компанія не розкриває частку в капіталі, на яку припадає нинішня інвестиція. «Це суттєва міноритарна частка», – уточнив один із дотичних до проєкту інвесторів, який попросив не вказувати його прізвища у цій статті. Після раунду на $22 млн оцінка Fintech Farm перевищує $100 млн, зазначили три співрозмовники Forbes серед інвесторів та знайомих із деталями угоди фінансистів.

Як проєкт Дубілета виріс у стомільйонний бізнес та що партнери планують робити далі? 

Навіщо Fintech Band $22 млн

«Наша середньострокова мета – бути на десяти ринках: приблизно порівну – в Африці та Центральній і Південно-Східній Азії», – розповідав Forbes один із засновників Fintech Farm Микола Безкровний у січні 2022-го.

Тоді більшість із $7,4 млн інвестицій компанія залучила від низки компаній, дотичних до конгломерату Genesis. Британський інвестфонд Nordstar, який очолив поточний інвестраунд Fintech Farm, має у портфоліо десятки технологічних компаній. Зокрема, це платформа для купівлі-продажу і пересилання криптовалют Anchor, сервіс платежів по QR-коду Cheqout та розробник програмного забезпечення блокчейн-галузі ConsenSys.

Раунд Fintech Farm включав у себе convertible loan (конвертовану позику). Це розповсюджена на венчурному ринку форма інвестицій у швидкозростаючі стартапи. Особливість – кошти інвесторів конвертуються у акції не в поточному раунді, а в наступному.

У які перспективи вірять інвестори у випадку з проєктом Дубілета? Аргумент на користь – хороші показники дебютного необанку в Азербайджані Leobank, який станом на початок весни 2023-го мав понад 1 млн клієнтів та генерував прибутки, каже Лаптенок із фонду F1V.

«Ми створюємо мобільні банки, якими не просто користуються, а люблять, – зазначив Дубілет у коментарі для пресрелізу Fintech Farm про останній раунд. – Як приклад, сьогодні рейтинг Leobank в Apple Store і Google Store 4,9».

Getty Images

Дмитро Дубілет Фото Getty Images

У березні Fintech Farm запустила mobile-only банк у В’єтнамі під назвою Liobank. Зараз партнери тестують його у семимільйонній столиці країни Ханої та місті Хошиміні (населення 9 млн осіб). Також у бета-режимі запустився проєкт компанії у Нігерії Fibo. Поки що він доступний у Лагосі, що є найбільшим містом Африки з населенням у 16 млн осіб.

У кожній країні Fintech Farm має банк-партнер. У Азербайджані це Unibank, у Вʼєтнамі – Orient Commercial Joint Stock Bank. «Один із критеріїв вибору партнера – фінансовий ресурс, – казав Forbes Безкровний у січні 2022-го. – Наша бізнес-модель передбачає кредитування за рахунок банку, а враховуючи наші амбіції зростання, це має бути досить великий гравець».

Що може завадити проєкту Дубілета

Fintech Farm була заснована в 2021-му Дубілетом, який на той момент уже пішов із monobank, де був співзасновником, екскерівником напряму Fintech M&A лондонської KPMG Безкровним та фаундером технокомпанії MiddleWare і ексочільником Центру електронного бізнесу ПриватБанку Олександром Вітязем.

Від початку Дубілету належало 96% акцій Fintech Farm. У 2022-му українська юрособа (ТОВ «Фінтех Ферма») отримала 51,8 млн грн доходу та 2,3 млн грн чистого прибутку, свідчать дані YouControl.

$22 млн для Fintech Farm зараз – значний результат, але не найбільша інвестиція, яку залучали стартапи з українським корінням. Два роки тому GitLab та необанк Revolut із співзасновниками українцями підняли $801 млн та $800 млн. У 2022-му криптостартапи Near Protocol та Unstoppable Domains отримали $150 млн і $65 млн відповідно. 

Проєкт Дубілета привернув до себе увагу ще до залучення мільйонних інвестицій. Запуск необанку в Азербайджані наприкінці 2021-го не сподобався його колишнім партнерам по monobank. У січні 2022-го колишня топменеджерка ПриватБанку Людмила Шмальченко заявила через юристів, що за дизайном, функціоналом та маркетингом необанки Fintech Farm схожі на mono.

Конвеєр необанків Дмитра Дубілета Fintech Farm залучив $22 млн та вже коштує понад $100 млн. Чим він привабив інвесторів /Фото 1

Реклама monobank

Як і Дубілет, Шмальченко була серед фаундерів компанії Fintech Band, яка разом з Універсал Банком Сергія Тігіпко запустила monobank у 2017-му. Також це інші ексменеджери ПриватБанку: Олександр Дубілет (колишній СЕО «Привату» та на момент створення найбільший акціонер Fintech Band), Олег Гороховський, Михайло Рогальський, Вадим Ковальов та Володимир Яценко.

Інші партнери Дубілета-молодшого по mono публічно не висловлювали претензій до нього. Два співрозмовники, близькі до Fintech Band, розповідали, що невдоволення все ж було. У Єдиному держреєстрі судових рішень зараз немає позовів, що стосуються спорів щодо інтелектуальної власності між компаніями «Фінтех Бенд» та «Фінтех Ферма» чи їхніми бенефіціарами.

Чи у вдалий момент Fintech Farm залучає інвестиції та виводить необанки на ринки, що розвиваються, враховуючи проблеми в банківському секторі в Європі та США та «венчурну зиму»?

Український проєкт має добрі шанси не помітити потенційну кризу, вважає Лаптенок із фонду F1V. «В будь-якому разі швидкість модернізації ринків [у Азії та Африці] та впровадження там цифрових необанків буде вищою, ніж швидкість можливої рецесії», – каже він.

У підготовці матеріалу брала участь Валентина Дудко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні