Категорія
Новини
Дата

Підняття податків не уникнути, але урядовий законопроєкт потребує доопрацювання – Гетманцев

2 хв читання

Урядовий законопроєкт потребує доопрацювання, але підняття окремих податків не уникнути. Про це повідомив голова Комітету з питань фінансової, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

Український бізнес різко розкритикував податкову ініціативу уряду. Підприємці ініціювали обговорення альтернативних шляхів наповнення держбюджету. Зокрема, Американська торговельна палата в Україні закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Гетманцев оцінює річне перевиконання бюджету по податках на рівні 90-100 млрд грн. Проте, за його словами, цього не достатньо для покриття усього розриву у фінансуванні сектору безпеки і оборони, який досягає 500 млрд грн. 
  • У найближчі тижні Гетманцев очікує складної дискусії щодо законопроєкту про внесення змін до бюджету-2024. 
  • Розроблений урядом законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання з точки зору фіскального навантаження, адміністрування, відповідності acquis ЄС та можливих дисбалансів для економіки, зазначив голова податкового комітету. 
  • «Підняття окремих податків для покриття дефіциту у фінансуванні військових видатків, на жаль, не уникнути. Завдання парламенту – знайти компроміс щодо оптимального набору податкових ініціатив, фінансування бюджету за рахунок внутрішніх позик та додаткового скорочення видатків бюджету», – зазначив Гетманцев.

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

25 липня Американська торговельна палата в Україні закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою, перш ніж підвищувати податкове навантаження на добропорядних платників податків. 

Мінфін пояснив, що наслідки підвищення податку на додану вартість негативно впливатимуть на усіх громадян, особливо на вразливі категорії, тому ПДВ змінювати небажано.

Різко розкритикували урядовий законопроєкт бізнесмени, члени Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України Олександр Конотопський та Олег Гороховський. Останній повідомив, що Рада з питань підтримки підприємництва обговорить законопроєкт №11416 про підвищення податків на спеціальному засіданні.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук вважає, що підвищення податків в Україні обовʼязково відбудеться, проте депутати можуть не схвалити ініціативу уряду про військовий збір. Замість нього можуть підвищити ПДВ, сказав спікер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд