Категорія
Новини
Дата

«Ситуація критична». Уряд готовий до дискусії в Верховній Раді щодо форматів підвищення податків

2 хв читання

Кабінет міністрів готовий до дискусії в парламенті щодо можливих форматів підвищення податків, повідомив в інтервʼю «РБК-Україна» міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, не можна затягувати це питання, бо часу, щоб перекрити дефіцит і не створити бюджетну кризу, залишилось мало.

Український бізнес негативно відреагував на податкову ініціативу уряду. Підприємці ініціювали обговорення альтернативних шляхів наповнення держбюджету. Зокрема, Американська торговельна палата в Україні закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Марченко зазначив, що головною задачею уряду було забезпечити справедливість в оплаті військового збору. І це був основний принцип, чому обрали саме військовий збір, а не інші податки.
  • Він додав, що з приводу ПДВ була тривала дискусія і збільшення ставки автоматично вплинуло б на вартість товарів, які реалізуються. 
  • За словами Марченка, уряд «досить коректно» підходить до підвищення податків, і це вперше Мінфін йде на такий крок під час війни. 
  • «Водночас пропонуємо досить мʼякий варіант, враховуючи наші потреби на рік – 2 трлн грн , які повністю не забезпечуються податками», – пояснив він, додавши, що бізнес повинен усвідомити, що питання безпеки має бути вирішено за рахунок збільшення податків.
  • Очікується, що за рахунок збільшення податків вдасться зібрати 120 млрд грн ще цього року. 
  • Проте, для цього потрібна системна парламентська робота, але наразі у роботі Ради перерва, яка турбує Мінфін. «Але я сподіваюся, що після вимушеної перерви парламент швидко ухвалить необхідні рішення», – зазначив міністр, додавши, що уряд готовий шукати компромісні рішення, щоб отримати 226 голосів. 

Ключова цитата

«Чесно скажу – ситуація критична. Для нас залишається актуальним забезпечення сектору безпеки та оборони. Способи ми запропонували, можна дискутувати. Але ми б хотіли, щоб ця дискусія була дуже короткою і ефективною – домовилися про перегляд та імплементували. Часу для затягування дискусії у нас немає», – сказав Марченко.

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

25 липня Американська торговельна палата в Україні закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою, перш ніж підвищувати податкове навантаження на добропорядних платників податків. 

26 липня Мінфін пояснив, що наслідки підвищення податку на додану вартість негативно впливатимуть на усіх громадян, особливо на вразливі категорії, тому ПДВ змінювати небажано.

Напередодні різко розкритикували урядовий законопроєкт бізнесмени, члени Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України Олександр Конотопський та Олег Гороховський.

Очікується, що Рада з питань підтримки підприємництва обговорить законопроєкт №11416 про підвищення податків на спеціальному засіданні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд