Категорія
Новини
Дата

Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує

1 хв читання

Знищення Росією Каховської ГЕС призвело до затоплення єдиного в Україні державного осетрового заводу, повідомила пресслужба Мінагрополітики. Це загрожує зникненням цих реліктових видів в українських водоймах.

Ключові факти

  • Щороку «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод імені академіка С.Т. Артющика» забезпечував вселення понад 1,5 млн екземплярів молоді осетрових.
  • Затоплення підприємства загрожує зупинкою подальшого відтворення популяцій осетрових видів риб. А це, своєю чергою, може призвести до зникнення цих реліктових видів у водоймах України, йдеться у повідомленні міністерства. Масштаби руйнувань та обсяги збитків встановлюються.
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 1
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 2
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 3
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Враховуючи особливий охоронний статус осетрових видів риб, руйнація осетрового заводу матиме вкрай негативні наслідки для екологічного стану України та країн Чорноморського басейну.

Єдиний в Україні державний осетровий завод розташований у с. Дніпровське Білозерського району Херсонської області. Він працював з 1984 року й компенсував відтворення осетрових видів риб в Україні, які втратили можливість природного розмноження через зарегулювання Дніпра каскадом водосховищ.

Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 000 т, або близько 4 млрд грн. Загалом, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу у кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро. Детально про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні