Категорія
Новини
Дата

Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує

Знищення Росією Каховської ГЕС призвело до затоплення єдиного в Україні державного осетрового заводу, повідомила пресслужба Мінагрополітики. Це загрожує зникненням цих реліктових видів в українських водоймах.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Щороку «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод імені академіка С.Т. Артющика» забезпечував вселення понад 1,5 млн екземплярів молоді осетрових.
  • Затоплення підприємства загрожує зупинкою подальшого відтворення популяцій осетрових видів риб. А це, своєю чергою, може призвести до зникнення цих реліктових видів у водоймах України, йдеться у повідомленні міністерства. Масштаби руйнувань та обсяги збитків встановлюються.
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 1
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 2
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 3
Підрив Каховської ГЕС. Єдиний в Україні державний осетровий завод затоплений: чим це загрожує /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Враховуючи особливий охоронний статус осетрових видів риб, руйнація осетрового заводу матиме вкрай негативні наслідки для екологічного стану України та країн Чорноморського басейну.

Єдиний в Україні державний осетровий завод розташований у с. Дніпровське Білозерського району Херсонської області. Він працював з 1984 року й компенсував відтворення осетрових видів риб в Україні, які втратили можливість природного розмноження через зарегулювання Дніпра каскадом водосховищ.

Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 000 т, або близько 4 млрд грн. Загалом, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу у кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро. Детально про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні