Категорія
Новини
Дата

Пишний очікує завершення програми МВФ без фінансування у лютому

Моніторингова програма МВФ для України, яка не передбачає фінансування триватиме до кінця лютого. У разі успішного перегляду від Фонду далі сторони перейдуть до перемовин про повноцінну програму розширеного фінансування. Про це у інтерв'ю Forbes розповів голова НБУ Андрій Пишний.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Угоду ще має затвердити Рада директорів МВФ, ми сподіваємося на рішення в другій декаді грудня. Перегляд програми повинен відбутися наприкінці лютого. Його успішне завершення відкриє нам двері до програми розширеного фінансування», — сказав Пишний. 
  • За його словами, сторони починали перемовини з того, що моніторингова програма передбачатиме два перегляди. «Відповідно йшлося про перспективу програми з фінансуванням лише наприкінці другого кварталу 2023 року, — пояснив він. — Нам вдалося узгодили позиції про горизонт у чотири місяці з одним переглядом».
  • Пишний не став коментувати можливу суму програми розширеного фінансування. Його попередник Кирило Шевченко говорив у серпні про $20 млрд. «Я не вважаю коректним на цьому етапі озвучувати цифру. Хоча те, що те що ви сказали (сума озвучена Шевченком, — Forbes) – мені подобається. Але як буде виглядати остаточний варіант залежить від багатьох факторів. У тому числі, як ми відпрацюємо ці місяці», — сказав Пишний.
  • Він також зазначив, що окрім €18 млрд від ЄС Україна має вже анонсовані $9,9 млрд від США на перші 9 місяців наступного року. «Інші міжнародні партнери, зокрема Канада, Великобританія та Японія, теж долучаться», — очікує голова НБУ.

Контекст

23 листопада стало відомо, що місія Міжнародного валютного фонду та українська сторона досягли угоди на рівні персоналу щодо умов Моніторингової програми із залученням Ради МВФ (Program Monitoring with Board Involvement, PMB).

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by, за якою раніше співпрацювали Україна та МВФ, було зупинено. У березні Фонд затвердив екстрене фінансування України в обсязі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування в межах Rapid Financing Instrument.

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним ставлення МВФ до України в умовах війни. 12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що стикнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

Коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовин щодо окремої моніторингової програми. Уряд України й Міжнародний валютний фонд ведуть перемовини щодо окремої моніторингової програми, або PMB (Program Monitoring with Board involvement). Цей інструмент не передбачає виділення коштів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні