Категорія
Новини
Дата

Південна Корея дозволила Польщі поставити Україні гаубиці Krab – Reuters

Минулого року уряд Південної Кореї схвалив експортні ліцензії для Польщі на постачання Україні гаубиць Krab, які збудовані з південнокорейських компонентів, повідомив агентству Reuters представник міністерства оборони в Сеулі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Коментар є першим підтвердженням того, що Південна Корея офіційно погодилася хоча б побічно постачати Україні компоненти озброєнь для війни проти Росії.
  • Офіційні особи Сеула раніше відмовлялися коментувати питання із Krab, що викликало чутки про те, чи дала Південна Корея офіційну згоду, чи ні.
  • Бюро технічного контролю Адміністрації програми оборонних закупівель (DAPA) розглянуло та схвалило передачу шасі гаубиці південнокорейського виробництва, сказав Кім Хен Чхоль, директор європейсько-азіатського підрозділу Бюро міжнародного співробітництва.
  • Пізніше він наголосив, що позиція уряду полягає у тому, щоб не передавати системи озброєння Україні.
  • Міністерство оборони Південної Кореї зауважило, що Krab складається з компонентів із кількох країн і що передача не включала повну південнокорейську систему озброєння.

Контекст

Вироблена польською компанією Huta Stalowa Wola, самохідна гаубиця Krab є поєднанням південнокорейського шасі K9 Thunder, британської вежі BAE Systems, французької 155-мм гармати Nexter Systems і польської системи управління вогнем.

Після російського вторгнення у лютому минулого року Польща у травні відправила до України 18 Krab.

Минулого року президент РФ Володимир Путін звинуватив Сеул у постачанні зброї Україні, заявивши, що таке рішення зруйнує їхні двосторонні відносини.

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль тоді заявив, що Південна Корея, союзник США, не надала жодної зброї, його адміністрація заявляє, що не планує змінювати цю політику. Юн сказав, що південнокорейський закон ускладнює прямий продаж зброї країнам, які перебувають у стані активного конфлікту. Сеул також не хотів злити Росію, незважаючи на зростаючий тиск з боку США та країн НАТО з вимогою надати зброю та боєприпаси Україні.

У листопаді 2022 року видання The Wall Street Journal писало, що Південна Корея вперше продасть артилерійські снаряди, призначені для українських сил, у рамках конфіденційної угоди щодо постачання зброї між Сеулом і Вашингтоном. Офіційні особи США, знайомі з цією угодою, заявили, що США закуплять 100 000 снарядів для 155-мм артилерійських гармат, які будуть доставлені в Україну. Цього достатньо, щоб забезпечити українські артилерійські підрозділи принаймні протягом кількох тижнів інтенсивних боїв.

У січні під час візиту до Сеула генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Південну Корею збільшити військову підтримку України, пославшись на інші країни, які змінили свою політику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні