Категорія
Новини
Дата

Податкові перевірки. Комітет Верховної Ради схвалив законопроєкт про «клуб білого бізнесу»

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив законопроєкт №11084 про так званий клуб білого бізнесу, який стосується податкових перевірок. Про це повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк, який є співавтором документа.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із законопроєктом, якщо підприємець відповідає прозорим критеріям щодо рівня сплати податків і рівня зарплати, то податковий контроль у вигляді перевірок щодо нього не здійснюватиметься.
  • Документ розширює зміст поняття «податковий ризик» і впроваджує термін «комплаєнс (управління податковими ризиками)».
  • Також пропонується запровадити перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.
  • Зокрема, йдеться про вимоги щодо рівня сплати податків, рівня нарахування заробітної плати тощо. Вестиме цей перелік Державна податкова служба, а інформацію про включення платник отримуватиме через електронний кабінет. 

Які переваги надаватимуться платникам податків, включеним до переліку 

  • Мораторій на документальні перевірки; скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування – п’ять календарних днів.
  • Індивідуальні податкові консультації протягом пʼяти календарних днів.
  • За платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти, серед іншого, з використанням засобів дистанційного зв’язку, зокрема у режимі відеоконференції.
  • Платник податків на свій запит у п’ятиденний строк має право отримати відомості про наявну у контролюючого органу податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.

Контекст

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

У січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, ніж у попередні роки.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. 

Протягом жовтня–грудня 2023 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 337 скарг компаній щодо недобросовісної поведінки державних органів і закрила 220 справ. Податкові питання бізнесу очолюють рейтинг скарг до ради і становлять 61% від усіх звернень.

За 10 місяців 2023 року Державна податкова служба донарахувала бізнесу 46 млрд грн, а після програних судів у держбюджет надійшло лише близько 2 млрд грн, заявляв бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні