Категорія
Новини
Дата

Польща не прийматиме росіян, які тікають від мобілізації

У Польщі не будуть приймати росіян, які тікають від мобілізації до інших країн. Водночас країна не закриває кордони для осіб, які були репресовані через свої політичні переконання чи боротьбу за права людини в РФ, повідомив «Польському радіо» голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Дворчика, до Польщі зможуть потрапити ті росіяни, які зазнали репресій в Росії.
  • «Ми не допускаємо вʼїзд громадян Росії, які досі підтримували режим Путіна, а коли зʼявилася перспектива опинитися на фронті, стають великими демократами та планують покинути Росію. Таких ми точно не будемо підтримувати», – сказав Дворчик.
  • Учора в Брюсселі відбулася зустріч послів ЄС, присвячена росіянам, які тікають від мобілізації. На ній йшлося про те, що блок оновить візові правила для громадян Росії, але згоди на надання їм притулку не дійшли. Росіяни матимуть змогу отримати гуманітарні візи.

Контекст

Рада Європейського Союзу призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією. З 12 вересня росіяни можуть отримувати короткострокові візи до ЄС лише з гуманітарних та сімейних причин.

З 19 вересня країни Балтії та Польща закрили вʼїзд для російських туристів. Заборона не розповсюджуватиметься на тих, хто їде відвідати родичів, а також хоче вʼїхати з гуманітарних причин.

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексії Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Президент Фінляндії та Комітет міністрів закордонних справ та політики безпеки при Урядовій раді повідомили, що остання ухвалить принципове рішення про суттєві обмеження на вʼїзд російських громадян та видачу віз.

26 вересня посли країн – членів Європейського союзу зустрілися у Брюсселі на засіданні робочої групи з кризового реагування, щоб обговорити побоювання щодо ескалації війни в Україні. Переговори також торкнулися фейкових референдумів, що продовжуються на окупованих територіях України. Також сторони обговорили те, як ЄС має намір впоратися з напливом росіян, які намагаються дістатися блоку, щоб уникнути часткової мобілізації, оголошеної минулого тижня.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні