Посли країн – членів Європейського союзу зустрінуться у Брюсселі на засіданні робочої групи з кризового реагування у понеділок /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС проводить закриту зустріч щодо ескалації війни Росією, псевдореферендумів та втечі росіян від мобілізації

Посли країн – членів Європейського союзу зустрінуться у Брюсселі на засіданні робочої групи з кризового реагування у понеділок Фото Shutterstock

Посли країн – членів Європейського союзу зустрінуться у Брюсселі на засіданні робочої групи з кризового реагування у понеділок, щоб обговорити побоювання щодо ескалації війни в Україні, повідомили офіційний представник ЄС та дипломат ЄС, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Переговори також торкнуться фейкових референдумів, що продовжуються на окупованих територіях України. Російський парламент може перейти до формалізації анексії протягом кількох днів.
  • Також сторони обговорять те, як ЄС має намір впоратися з напливом росіян, які намагаються дістатися блоку, щоб уникнути часткової мобілізації, оголошеної минулого тижня, повідомили джерела.
  • Посли зазвичай не є присутніми на засіданнях обʼєднаної групи реагування на політичні кризи, до якої входять представники виконавчої влади та дипломатичної служби ЄС.
  • За словами джерел, зустріч за зачиненими дверима в Брюсселі мала розпочатися о 08:00 за Грінвічем.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексії Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

21 вересня президент Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме, і звернувся до Німеччини із закликом надати додаткову військову підтримку. Зеленський вважає, що світ не дозволить Путіну застосувати ядерну зброю

Президент США Джо Байден під час виступу на Генасамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту організації та наголосив, що країна продовжить підтримувати Україну.

Водночас лідери ЄС можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, пише Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах. У відповідь на «ядерну риторику» президента РФ Путіна та оголошення мобілізації ЄС розглядає можливість обмеження цін на нафту, посилення обмежень на експорт високотехнологічних товарів до РФ та посилення санкцій проти окремих осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні