Категорія
Новини
Дата

Польський IT-консорціум Euvic Group придбав 25% української WeExpert

2 хв читання

Польський IT-консорціум Euvic Group купив 25% української WeExpert. Про це Forbes Ukraine повідомив CEO WeExpert Юрій Гулець. Це вже пʼята угода Euvic Group на українському ринку протягом великої війни.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Польський IT-консорціум Euvic Group придбав 25,1% української платформи WeExpert, що допомагає фрилансерам легалізувати дохід із бірж UpWork, Fiverr, Toptal та інших із мінімальними податками. «Ми беремо на себе всі юридичні та бухгалтерські аспекти, дозволяючи фахівцям зосередитися виключно на тому, що вони роблять найкраще», – пояснює співзасновник WeExpert Роман Беззубченко.
  • WeExpert у квітні 2022-го заснували Юрій Гулець, Роман Беззубченко, Сергій Пронін і Єгор Єгоров. Нині компанія має понад 2000 клієнтів та оцінюється у €17 млн, каже CEO Юрій Гулець.
  • Виторг WeExpert у 2023-му – $6 млн. За півріччя 2024-го – $4 млн. Компанія має офіси у Варшаві, Вроцлаві та Катовіце, де працює понад 100 людей.
  • «Співпраця з Euvic Group дала можливість збільшити маржу бізнесу та вийти на новий рівень впізнаваності, – каже Гулець. – Войцеху Вольному (CEO та співзасновнику Euvic Group – Forbes Ukraine) сподобалася наша модель роботи з фрилансерами, й він запропонував додати їм замовлення від Euvic». Тепер всі фрилансери, які втратили замовника чи хочуть змінити проєкт, можуть отримати проєкт від Euvic, додає Гулець.
  • Про намір інвестувати у бізнес WeExpert Вольний оголосив засновникам компанії ще у 2022-му, однак фактично проінвестував лише через півтора року з моменту домовленості, каже Гулець. Загальна сума інвестицій у WeExpert, включно з грошима Вольного та фаундерів – €1,5 млн, каже Гулець. «Їхній підхід до роботи з талантами та клієнтоорієнтованість виділяються на тлі конкурентів», – говорить Вольний.

Контекст

Заснована у 2005 році Euvic Group – одна з найбільших сервісних IT-компаній Польщі на 6000 фахівців. Вона розробляла програмне забезпечення на замовлення державного поштового оператора Poczta Polska, швейцарського банку на понад 7 млн клієнтів Swedbank AB, швейцарської компанії з продажу меблів IKEA тощо.

У портфелі Euvic Group – львівська Exoftдніпровська Artkaiхарківська 7Devs та вінницька Lampa Software. Укладати угоди допомагав український інвестрадник Mergewave Capital. Суми угод сторони не розголошують. Проте цінник приблизно однаковий, каже Forbes Ukraine Вольний. Найбільша покупка Artkai обійшлася в близько $5 млн, за оцінкою Forbes. 

Виторг компанії у 2022-му – $320 млн. Це майже удвічі більше, ніж у 2020-му, коли компанія закінчила рік зі $184 млн виторгу та понад $13 млн чистого прибутку. Ці цифри межують з українськими аутсорсерами EPAM і GlobalLogic, що входять до трійки найбільших IT-компаній України за виторгом.

На 2024 рік Вольний планував збільшити частки у портфельних компаніях, побудувати співпрацю між ними та продовжити купівлі. Інвестиційний чек – до $7,5 млн. У фокусі – аутсорсери розміром близько 70–150 фахівців з оцінкою п’ять–шість EBITDA. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд