Категорія
Новини
Дата

Порт, агрокомпанія росіянина і ще десятки обʼєктів. Фонд держмайна оголосив аукціони серпня

2 хв читання

Фонд держмайна у серпні втретє спробує провести конкурс з приватизації Білгород-Дністровського морського торговельного порту. На продаж також виставлена агрокомпанія підсанкційного російського бізнесмена Михайла Шелкова, йдеться у повідомленні пресслужби ФДМУ.

Ключові факти

  • Загалом у серпні фонд планує виставити на приватизацію 41 обʼєкт, з яких 14 – держпідприємства та пакети акцій, інші – склади, адмінбудівлі, гаражі тощо. У відомстві назвали найцікавіші пропозиції приватизації найближчих тижнів.
  • Білгород-Дністровський морський торговельний порт розташований на західному березі Дністровського лиману. Актив займає 59 га основної виробничої території порту та понад 5 га території портового пункту Бугаз, розташованого в селищі Затока. 
  • Стартова ціна – 184,9 млн грн, дата проведення торгів – 7 серпня.
  • ТОВ «Інвестагро» – аграрне підприємство, яке спеціалізується на вирощуванні зернових і бобових культур, насіння олійних культур. Це санкційний актив, який раніше належав російському мільярдеру, акціонеру титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайлу Шелкову. 
  • До складу активу входять 25 обʼєктів нерухомого майна та 12 обʼєктів рухомого майна, штатна чисельність працівників становить 27 осіб. Стартова ціна – 55 млн грн, дата проведення торгів – 10 серпня.
  • Нігинський кар’єр (Вінницька область) налічує 38 об’єктів нерухомості загальною площею 15 491 кв. м та 34 одиниці транспортних засобів і спецтехніки. Підприємство розташоване на трьох земельних ділянках загальною площею 79,6 га. 
  • Основний вид діяльності ДП – добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Підприємство у своїх активах має виробниче обладнання. Стартова ціна – 13,1 млн грн, дата проведення торгів – 8 серпня.
  • У серпні також планується виставити на продаж Зарубинський спиртовий завод, «Волиньторф», Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів та інші об’єкти.

Контекст

Це буде третя спроба продати Білгород-Дністровський порт. 3 березня перший аукціон із продажу порту зі стартовою ціною 187,57 млн грн не відбувся. Запланований на 14 червня повторний аукціон також не відбувся через відсутність учасників.

За перше півріччя 2023 року держбюджет отримав 2 млрд грн від приватизації держмайна, при цьому третина, а саме 683,7 млн грн, надійшла у червні.

Найбільше надійшло коштів від приватизації таких об’єктів: будівлі готелю «Ермітаж» – 311 млн грн, ЄМК ДП «Укроборонресурси» – 210 млн грн, Усть-Дунайський порт – 201 млн грн, Сторонибабський спиртзавод – 142 млн грн, ЄМК ДП «Електронмаш» – 120,8 млн грн, готель «Власта» – 115 млн грн.

За перше півріччя 2023 року надходження від приватизації до загального фонду держбюджету сягнули 1,8 млрд грн, що більше на 73,3% порівняно з відповідним періодом 2021 року та в 6,1 раза порівняно з відповідним періодом 2022 року. 

Мала приватизація відновилася в Україні у вересні 2022-го після того, як Верховна Рада спростила її умови, а ФДМУ очолив Рустем Умєров. Головні інновації, які внесла Рада – якщо з першого разу лот не продали, то допускається покрокове зниження стартової ціни, але не більше ніж на 50%. Сама процедура приватизації від оголошення аукціону і до підписання договору має займати не більше двох місяців. 

Стартова ціна держпідприємства встановлюється на рівні балансової вартості його активів. Такий підхід дозволяє уникнути судового оскарження результатів конкурсу через нібито несправедливу оцінку та не потребує додаткового фінансування послуг консультантів.

Своєю чергою це призводить до аномально низьких стартових цін. Лише за умови конкуренції вартість досягає ринкових значень, каже народний депутат Олексій Мовчан, заступник голови комітету з питань економічного розвитку. Середнє зростання вартості обʼєктів приватизації у першій половині 2023-го – 3,9 раза, за даними Фонду держмайна.

Переможець аукціону має 20 робочих днів на оплату. У разі відмови на користь держави списується гарантійний внесок у розмірі 20% від стартової ціни. Оскільки стартова вартість обʼєктів малої приватизації низька, ціна втрати для учасників аукціону теж невелика, каже Мовчан. Із серпня минулого року в бюджет перераховано лише 50 млн грн гарантійних внесків, за даними «Prozorro.Продажі».

Це створює умови для зриву аукціонів. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні