Категорія
Новини
Дата

Порт у Санкт-Петербурзі на тлі атак безпілотників припинив відвантаження селітри

Через атаки дронів великий порт Санкт-Петербург припинив відвантажувати селітру, пише російське видання «Коммерсантъ». Влада планує винести перевалку селітри за межі міста.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Порт припинив перевалку селітри у лютому, за даними джерел, йдеться про обсяги близько 3 млн т на рік. 
  • Для порту, який і так перебуває в непростому становищі через втрату торгових операцій з Європою, це суттєвий удар.
  • За інформацією співрозмовників, відвантаження припинені через заборону влади, при цьому прийнято рішення про винесення перевалки селітри за межі міста.
  • Водночас Усть-Луга поки не готова приймати селітру, оскільки порту необхідна модернізація інфраструктури. 
  • Одне з джерел стверджує, після атаки безпілотників на Петербурзький нафтовий термінал у січні губернатор Олександр Беглов побоюється можливої диверсії з руйнівними для міста наслідками, адже аміачна селітра потенційно вибухонебезпечна

Контекст

На початку року, а саме 18 січня дронами був атакований нафтовий термінал у Ленінградській області. 19 січня дрон атакував нафтобазу, що належить «Роснєфті» у місті Клинці Брянської області. А 21 січня приліт безпілотника спричинив пожежу на терміналі «Новатека» в морському порту Усть-Луга в Ленінградській області. 25 січня українські дрони атакували НПЗ у Туапсе.

Під атаками дронів опинилася інфраструктура, яка торік принесла РФ третину експортних надходжень. Географія ударів – від Чорного моря до витоків Волги. 

У березні атаки продовжилися. У ніч на 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «Лукойл» у Нижньогородській області. Внаслідок атаки виведена з ладу найбільша установку з переробки нафти, яка забезпечувала 53% переробки на НПЗ.

В ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. За даними джерела УП, ці атаки – продовження низки спецоперацій по ворожим НПЗ, які раніше розпочала спецслужба. 13 березня Новошахтинський завод нафтопродуктів, що розташований у Ростовській області РФ, зупинився після атаки дронів.

15 березня безпілотники уразили підприємство «Первый завод» у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні