Категорія
Новини
Дата

Поставки російського газу через Україну досягли 5-місячного максимуму

Заявки на транзит російського газу через Україну в Європі через словацький прикордонний пункт Велке-Капушані виросли в понеділок до найвищого рівня з кінця листопада. Про це свідчать дані словацького оператора TSO Eustream, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дані показали, що у понеділок номінації через Velke Kapusany склали близько 993 407 мегават-годин (МВт-год) у день, що є найвищим показником з 30 листопада.
  • Потоки російського газу до Німеччини через трубопровід «Північний потік-1» через Балтійське море становили 73 778 201 кіловат-годину (кВт-год) у понеділок, у порівнянні з 72 286 105 кВт-год у п’ятницю вранці.
  • За даними оператора Gascade, швидкість потоків у східному напрямку до Польщі в пункті вимірювання Mallnow на кордоні з Німеччиною становила 13 202 832 кВт-год, що майже не змінилося в порівнянні з показниками, які спостерігалися наприкінці минулого тижня.

Контекст

Минулого тижня Росія припинила поставки газу до Польщі та Болгарії через їх відмову платити в рублях, хоча Польща все ще отримує російський газ через реверси з Німеччини газопроводом Ямал–Європа.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн звинуватила Москву в шантажі. Брюссель намагався боротися з російськими вимогами. Єврокомісія опублікувала офіційну технічну інструкцію, в якій визнала, що фінансова схема, запропонована Кремлем, може бути «сумісною із санкціями» за певних умов.

Згідно зі схемою Росії, європейські компанії платитимуть «Газпромбанку» за імпорт газу в євро, щоб не порушувати санкції. А російський банк, проти якого не були запроваджені обмеження, за запитом європейських імпортерів конвертуватиме виплачені суми в рублі, які будуть зараховані на інший рахунок, відкритий для компаній з ЄС. І з цього рахунку вони потім платитимуть Росії за поставки.

Радники Єврокомісії дійшли висновку, що будь-які спроби ЄС запровадити санкції проти Газпромбанку повністю підірвуть існуючий механізм оплати за російський газ, що призведе до катастрофічної зупинки поставок в Європу. Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс сказав, що кожна конкретна компанія, яка уклала угоду з «Газпромом», повинна сама вирішувати, як варто виконувати й інтерпретувати ці домовленості. Однак він закликав імпортерів строго дотримуватися положень цих контрактів.

«Ціни погоджені в євро або доларах. Тому ви платите певні суми в євро за конкретні об’єми газу. Кінець історії», – сказав він. Водночас Домбровскіс визнав, що зупинка поставок до Болгарії та Польщі – це виклик. «Важливо зберегти єдність ЄС у цьому питанні. І, як сказала президентка Фон дер Ляєн, ми не повинні піддаватися такому шантажу», – додав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні