У Туреччині сталося два потужні землетруси, вони забрали життя понад 2000 осіб у країні та сусідній Сирії (Оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Туреччині сталося два потужні землетруси, вони забрали життя понад 2000 осіб у країні та сусідній Сирії (Оновлено)

Getty Images

У понеділок, 6 лютого, на півдні Туреччини і на півночі Сирії сталося два потужні землетруси, внаслідок яких загинуло понад 2000 осіб, пише Financial Times. Найбільший землетрус за 80 років спричинив масштабні руйнування по всій Туреччині та сусідній Сирії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Станом на 10:00 за місцевим часом відомо про 284 загиблих та 2323 поранених, повідомив віцепрезидент Туреччини Фуат Октай, пише CNN Turk.
  • Загалом від землетрусу постраждали 10 провінцій, у результаті було зруйновано або пошкоджено 1710 будівель.
  • Октай попередив про небезпеку повторних поштовхів.
  • Сирійське агентство SANA повідомило про щонайменше 237 загиблих і 639 поранених у Сирії в результаті серії потужних землетрусів, центром яких стала південно-східна Туреччина.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова надати необхідну допомогу Туреччині. За даними МЗС, посольство України в Туреччині взаємодіє із турецькою владою, перевіряє наявність українських громадян серед постраждалих.
  • За словами турецького президента Реджепа Тайїпа Ердогана, внаслідок землетрусу на півдні Туреччини загинуло не менше 900 осіб, майже 5400 отримали поранення і понад 2800 будівель було зруйновано. Пошукові загони витягли з-під завалів майже 2500 людей, пише WSJ.
  • «Наразі ми не знаємо, наскільки зросте кількість загиблих і поранених», – сказав Ердоган у зверненні до нації, зазначивши, що прибирання завалів все ще продовжується.
  • У Сирії землетрус вдарив по регіону країни, в якому проживають мільйони людей, переміщених внаслідок війни в країні, зокрема багато хто живе у тимчасових таборах. Мешканці району у смс-повідомленнях повідомляли, що обрушилися десятки будинків.
  • У Сирії внаслідок землетрусу загинули щонайменше 473 особи в районі Алеппо та кількох інших районах країни.
  • У Туреччині близько 12:24 за київським часом стався ще один землетрус, за попередньою інформацією, його магнітуда 7,7, повідомили в Європейському середземноморському сейсмологічному центрі.
  • Ердоган назвав землетрус «найбільшою катастрофою» з часів землетрусу 1939 року, внаслідок якого загинуло близько 33 000 людей. Попередня оцінка показала, що майже 3000 будівель було зруйновано у постраждалих районах внаслідок першого великого землетрусу, зосередженого у південній турецькій провінції Кахраманмараш, неподалік сирійського кордону.
  • Уряд Туреччини направив рятувальні групи до постраждалих районів, розташованих на відстані не менше 500 км від епіцентру. Також були відправлені військові та вантажні літаки з допомогою, пише FT.
У Туреччині сталося два потужні землетруси, вони забрали життя понад 2000 осіб у країні та сусідній Сирії (Оновлено) /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Турецькі державні ЗМІ повідомили, що 1121 особа вважається загиблою, посилаючись на агентство з надзвичайних ситуацій країни, тоді як президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що ще тисячі постраждали в 10 турецьких провінціях. Очікується, що кількість загиблих зростатиме.
  • За офіційними даними, понад 430 людей також загинуло в Сирії і ще сотні отримали поранення.
  • 45 країн запропонували Туреччині допомогу у проведенні пошуково-рятувальних робіт, пише Reuters.
  • Понад 10 пошуково-рятувальних груп із ЄС було мобілізовано після сильного землетрусу в Туреччині, повідомив представник Єврокомісії. «Міські пошуково-рятувальні команди були швидко мобілізовані з Болгарії, Хорватії, Чехії, Франції, Греції, Угорщини, Мальти, Нідерландів, Польщі, Румунії для підтримки перших респондентів на місцях», — йдеться у заяві Європейської комісії, пише агентство.
  • За останніми даними служби екстреної допомоги Туреччини, загинули щонайменше 1498 осіб, понад 8000 отримали поранення та понад 2800 будівель було зруйновано. Пошукові групи врятували майже 2500 людей, які опинилися під завалами.
  • Внаслідок землетрусів у Сирії загинуло щонайменше 810 людей на півночі країни, повідомило оновлені дані видання WSJ.

Контекст

Турецьке Управління з надзвичайних ситуацій повідомило, що землетрус магнітудою 7,4 стався в районі Пазарджик у провінції Кахраманмараш на глибині 7 км о 04:17 за місцевим часом. За даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру та Геологічної служби США, йдеться про землетрус магнітудою 7,8.

Також відомо про 42 повторні поштовхи, магнітуда найсильнішого з яких становила 6,6. Землетрус відчувався в кількох регіонах Туреччини: Адані, Анкарі, Анталії, Газіантепі, Кайсері, Мерсіні, Трабзоні, Шанліурфі, а також у Сирії, Лівані, Іраку, Єгипті, Греції, на Кіпрі, у Вірменії та Ізраїлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні