Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк має достатню для розгляду справу проти Коломойського і Боголюбова – суд Ізраїлю

Окружний суду Тель-Авіва рішенням від 28 травня визнав, що ПриватБанк має «достатню для судового розгляду справу» проти Коломойського та Боголюбова у справі про «шахрайські дії на суму $600 млн». Про це повідомила пресслужба ПриватБанку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Суд постановив, що для цілей оцінки наявності юрисдикції для розгляду справи ПриватБанк належним чином довів, що під час знаходження у власності Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова кошти з нього були виведені до Ізраїлю за допомогою низки складних та ретельно продуманих переказів. 
  • Суд розкритикував Коломойського та Боголюбова за ненадання будь-яких фактичних даних у відповідь на заяви проти них та відсутність на перехресному допиті, що, на думку ПриватБанку, свідчить про безпосереднє залучення до скоєння шахрайських дій. Також суд відмовив у задоволенні заяви колишніх власників щодо їхнього переслідування з боку українського уряду, що, на думку суду, послаблює їхні аргументи на користь того, щоб спір розглядався в Україні.
  • Крім того, суд постановив, що позов піднімає серйозні питання для широкого публічного розгляду через залучення до справи (Ізраїльського Банку Дисконт) ІБД. У звʼязку з цим суд встановив, що оскільки ІБД має намір використовувати ізраїльське процесуальне право для виклику колишніх власників у справі з метою визначення позовних вимог ПриватБанку до ІБД, не може бути сумнівів у тому, що пан Коломойський та пан Боголюбов будуть зобовʼязані захищати свою позицію щодо позову ПриватБанку в Ізраїлі.
  • Незважаючи на низку позитивних висновків, суд постановив, що Ізраїль не є належною юрисдикцією для розгляду позову. ПриватБанк має право подати апеляцію на це рішення, оскільки він продовжує домагатися справедливості за незаконні дії своїх колишніх власників.

Контекст

18 грудня 2019 року ПриватБанк подав позов в Ізраїлі щодо шахрайських дій, серед інших, проти його колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. 

Банк заявив, що відповідачі реалізували незаконну схему привласнення коштів у розмірі щонайменше $600 млн, що були незаконно виведені з ПриватБанку у період з 2007 по 2011 роки та розміщені на банківському рахунку одного з найбільших банків Ізраїлю – Ізраїльського Банку Дисконт (Israel Discount Bank).

З урахуванням позовів банку проти колишніх власників до судів США, Ізраїлю та Кіпру загальна сума претензій до колишніх власників у закордонних юрисдикціях – понад $10 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні