Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк виграв касацію у «справі Суркісів» на $350 млн

Верховний Суд задовольнив касаційні скарги Кабміну та ПриватБанку і не дозволив компаніям, пов’язаним з родиною Суркісів, стягнути з держбанку $350 млн. Про це повідомила пресслужба ПриватБанку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про рішення у справі за позовом шести компаній-нерезидентів, наближених до родини Суркісів, до державного ПриватБанку, Мінфіну та уряду.
  • Верховний Суд скасував ухвалу про забезпечення позову, в ході примусового виконання якої компанії-нерезиденти намагалися стягнути з ПриватБанку майже $350 млн. 
  • «Перемога у цій справі – це не просто спільний юридичний успіх ПриватБанку та Кабінету Міністрів, це підтвердження того, що верховенство права та справедливість є основою демократичного суспільства… Таких же результатів очікуємо у інших резонансних судових справах», – прокоментував рішення голова правління ПриватБанку Герхард Бьош.

Контекст

Справа «компаній Суркісів» розглядалася судами з 2017 року, з 2020 – у Верховному Суді. 

Наприкінці 2016 року під час націоналізації ПриватБанку грошові кошти, розміщені компаніями-нерезидентами на депозитних рахунках кіпрської філії Банку, були включені до процедури bail-in, оскільки НБУ визнав родину Суркісів та їх компанії повʼязаними з ПриватБанком особами.

Окрім двох позовів, що зараз перебувають на розгляді в українських судах різних юрисдикцій – Печерський районний суд міста Києва та Шостий апеляційний адміністративний суд – вказані компанії-нерезиденти одночасно судяться з ПриватБанком і на Кіпрі (справа №2510/2017).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні