Категорія
Новини
Дата

Прийняття рішення про «єВідрядження» залежить від активності IT-спільноти – Федоров

Впровадження системи «єВідрядження» є питанням часу, заявив герой ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним», віцепремʼєр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, швидкість ухвалення рішення залежатиме від активності IT-спільноти.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі у Мінцифри немає інформації про ухвалення системи «єВідрядження» найближчим часом. «Це відбудеться, з більшими втратами для компаній. Але відбудеться», – пообіцяв Федоров.
  • На думку міністра, проблема полягає в тому, що деякі компанії вже знайшли можливості для виїзду працівників за кордон. Після цього вони перестали говорити про проблему на рівні спільноти.
  • Швидкість ухвалення рішення щодо «єВідрядження» залежатиме від активності IT-спільноти. «Треба голосніше та більш чітко комунікувати потребу», – вважає міністр.
  • Федоров впевнений, що рішення буде обовʼязково ухвалене. «Це буде класний прозорий інструмент, за який не буде соромно», – додав він.

Контекст

27 грудня 2022 року міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що проєкт «єВідрядження» щодо оформлення дозволів на закордонні відрядження втратив сенс, оскільки з’явилася нова урядова постанова, що дозволяє заброньованим військовозобовʼязаним співробітникам бізнесу перетинати кордон за наявності необхідних документів.

Механізм короткострокових відряджень для чоловіків призовного віку «єВідрядження», який мав запрацювати з 1 вересня, був заблокований премʼєр-міністром Денисом Шмигалем. Хоча ще два тижні тому, 19 серпня Кабмін підтримав проєкт, розробкою якого займалися Мінекономіки та Мінцифри.

У січні 2023 року експорт IT-послуг обвалився на 30% відносно показників січня, повідомив Львівський IT Кластер. Однією з причин Степан Веселовський, CEO кластера, назвав заборону виїзду чоловіків за кордон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні